Američki zvaničnik

Diplomati i zvaničnici Pentagona i CIA-e izrazili su zabrinutost zbog poteza koje je nedavno napravio Mohammed bin Salman.

Američki zvaničnici izrazili su "rastuću zabrinutost" zbog poteza koje je nedavno napravio saudijski princ prijestolonasljednik, rekavši da bi to moglo "naštetiti američkim interesima", objavio je New York Times.
Američki diplomati, zajedno sa zvaničnicima iz Pentagona i Centralne obavještajne agencije, rekli su da se princ Mohammed bin Salman "ponaša nepromišljeno, bez dovoljnog razmatranja mogućih posljedica svog ponašanja", citirao je NYT zvaničnika State Departmenta, koji je htio ostati anoniman.
Princ Salman je brzo učvrstio vlast nakon što ga je njegov otac kralj Salman imenovao za prijestolonasljednika.

Hariri podnio ostavku u Rijadu

Deseci saudijskih visokih zvaničnika nedavno su pritvoreni, navodno u akciji protiv korupcije, uključujući 11 ministara i neke od najmoćnijih poslovnih ljudi u Kraljevstvu.
Istog dana je libanski premijer Saad al-Hariri iznenada ponudio ostavku dok je boravio u Rijadu, rekavši da se Iran i Hezbollah miješaju u poslove njegove zemlje.
Hariri se još nije vratio u Liban, a libanska Vlada optužila je Rijad da ga drži u pritvoru. 
Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah je rekao da je Saudijska Arabija "prisilila" Haririja na ostavku.
Komentari zvaničnika State Departmenta ponovo pokazuje neslaganje unutar američke administracije predsjednika Donalda Trumpa.

Blokada Katara i rat u Jemenu

Nakon masovih hapšenja u Saudijskoj Arabiji, Trump je napisao na Twitteru: "Imam veliko povjerenje u kralja Salmana i prijestolonasljednika Saudijske Arabije, oni znaju tačno šta rade. Neki od onih koje sada tretiraju žestoko su 'muzli' njihovu državu godinama."
Grupa zemalja koju je predvodila Saudijska Arabija također je nametnula blokadu susjednom Kataru u junu, optuživši Dohu da podržava "ekstremizam" u regiji, što je ona odbacila. 
Prošlog mjeseca je američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao princa prijestolonasljednika da se uključi u dijalog i okonča zaljevsku krizu, ali je rekao da "nema snažnih pokazatelja" da je princ spreman na razgovore.
Princ Salman imenovan je za ministra odbrane u januaru 2015. godine i njegov prvi potez je bio da pokrene operaciju u Jemenu protiv pobunjenika Husija.

Ginu civili, glad i epidemija kolere

Međutim, rat još traje, a pobunjenici još kontroliraju prijestolnicu Sanu i područja na sjeveru.
Približno 10.000 civila je poginulo, dok glad i epidemija kolere vladaju u zemlji. 
Rijad je optužio Iran za "direktnu vojnu agresiju" kroz pobunjenike u Jemenu.