Balkanske zemlje ne mogu samo čekati

Evropska komisija naredne godine vidi nove šanse za približavanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, tvrdi evropski komesar za proširenje.

Naredne dvije godine bit će dobre za proširenje Evropske unije, citira Wiener Zeitung evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna, navodeći da u 2018. godini prvo predsjedava Bugarska, kasnije Austrija, nakon koje slijedi Rumunija, a sve tri zemlje se zalažu za ulazak zapadnog Balkana u Uniju.
"Evropska komisija naredne godine vidi nove šanse za približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji", navodi austrijski list, dodajući da entuzijazam može u sebi imati i nešto uznemirujuće.
"Slaba je korist od samog oduševljenja ako se riječi ne pretvore u djela. S ovakvim stanjem je na zapadnom Balkanu suočen komesar za proširenje Johnanes Hahn, koji je prilikom nedavne posjete Albaniji rekao da zemlje regije moraju raditi na daljim reformama i da se ne smiju odmarati na lovorikama", navodi bečki list.
Kako se dodaje, činjenica je da su izgledi Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, zemalja od kojih neke imaju status kandidata za članstvo u EU, bolji nego prije godinu i po dana.

Mogući datum proširenja - 2025.

Predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker je u govoru pred Evropskim parlamentom istakao evropske perspektive zapadnog Balkana.
Osim toga, čak se pominje i mogući datum proširenja - 2025. godina.
Ipak, Hahn kaže da balkanske zemlje ne mogu samo čekati.
Radi se o procesu u kojem zemlje koje teže članstvu u EU svojim reformskim naporima moraju dati doprinos.
Hahn je u razgovoru s novinarima u Tirani rekao da "još nije odlučeno koje će prve države biti primljene u EU, iako su neke već počele pristupne pregovore".
Kada je riječ o procesu približavanja, zapadni Balkan je u različitim stadijima.
Dok EU sa Srbijom i Crnom Gorom već vodi pristupne pregovore, Makedonija i Albanija su dobile status kandidata.

Velika konferencija u Sofiji

Bosna i Hercegovina je od toga udaljena, a Kosovo još udaljenije.
U maju bi se u Sofiji trebala održati velika konferencija o toj temi, a u februaru bi EK trebala predstaviti strategiju za zapadni Balkan.
Hahn također smatra da je istovremeno neophodno unutar EU-a objasniti značaj proširenja.
"Trenutno je potrebno nekoliko godina kako bi se prevladala skepsa o proširenju EU-a, koja dominira prije svega kod zapadnoevropskih zemalja. S druge strane, zemlje kandidati su spremne za članstvo u EU, ali njene članice nisu", piše Wiener Zeitung.