Stručnjaci sumnjaju da se dogodila nuklearna nesreća

Oblak radioaktivnog zagađenja iznad Europe u proteklim tjednima sugerira da se u posljednjem tjednu rujna dogodila nesreća u nuklearnom postrojenju u Rusiji ili Kazahstanu, objavio je francuski institut za nuklearnu sigurnost IRSN

IRSN odbacuje da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru i tvrdi da se ona najvjerojatnije dogodila u mjestu za tretman nuklearnog goriva ili u centru za nuklearnu medicinu. Ovaj incident nije imao negativnog utjecaja na zdravlje i okoliš u Europi, ističe IRSN.

Ne može točno odrediti lokaciju

Taj Institut, tehnička ruka francuskog nuklearnog regulatora ASN-a, priopćio je kako ne može točno odrediti lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, no da se temeljem meteoroloških obrazaca najvjerojatnije mjesto incidenta nalazi južno od Urala, odnosno između tih planina i rijeke Volge. To znači da je riječ o Rusiji ili o Kazahstanu, naglasio je dužnosnik Instituta.

"Ruske vlasti tvrde da nisu svjesne nesreće na svom teritoriju", rekao je za Reuters direktor IRSN-a Jean-Marc Peres. Dodao je da još uvijek nisu kontaktirali kazahstanske vlasti.
 
Glasnogovornica ruskog ministarstva za izvanredne situacije nedostupna

Glasnogovornica ruskog ministarstva za izvanredne situacije nije bila dostupna za komentar, kao ni vlasti u Astani ili kazahstansko veleposlanstvo u Moskvi.

Peres ističe kako su IRSN i nekoliko drugih institucija za nuklearnu sigurnost u Europi u proteklim tjednima zabilježili visoke razine rutenija 106, radioaktivnog nuklida koji je proizvod cijepanja atoma u nuklearnom reaktoru koje se ne događa u prirodi.
 
Mjerenje europskih postaja pokazalo je visoku razinu rutenija 106 u atmosferi većine europskih zemalja početkom listopada, uz stalni pad od 6. listopada nadalje.

IRSN procjenjuje da je količina oslobođenog rutenija velika i da bi, kad bi se incident te magnitude dogodio u Francuskoj, bila potrebna evakuacija stanovnika koji se nalaze u radijusu od nekoliko kilometara.
 
Isključena mogućnost pada satelita

Također je isključen pad satelita s rutenijskim napajanjem jer je utvrđeno kako niti jedan satelit koji sadrži rutenij nije pao na Zemlju tijekom tog razdoblja.

Iz Instituta je također priopćeno kako je vjerojatnost uvoza u Francusku prehrambenih proizvoda, osobito gljiva, zagađenih rutenijem 106 iz blizine mjesta nesreće, izuzetno niska.
 
(SB / Hina)