13,4 miliona fajlova pokazuje razmjeru offshor carstva

Objavljivanje 13,4 miliona fajlova pokazuje razmjeru offshor carstva, ali i skreće pažnju na neka od najzvučnijih imena današnjice, od britanske kraljice Elizabete Druge, pa do kompanija poput Facebook, navodi Guardian.

Šta su “Rajski papiri”?

Naziv se odnosi na objavu datoteka u kojoj je većina (6,8 miliona) povezana sa advokatskom firmom i korporacijskim provajderima usluga koji posluju u 10 instanci pod imenom Appleby. Prošle godine, “povjerenička” ruka njihovog rada podvrgnuta je otkupu i sada nosi ime “Estera”.

Ujedno, istraživanjem su obuhvaćeni i detalji 19 korporacijskih registra koje održavaju vlade na skrivenim instancama – Antigua i Barbuda, Aruba, Bahami, Barbados, Bermuda, Kajmanska Ostrva, Cookova Ostrva, Dominica, Grenada, Labuan, Lebanon, Malta, Maršalova Ostrva , St Kitts aind Nevis, St Lucia, St Vincent, Samoa, Trinidad i Tobago i Vanuatu.

Kako je naznačeno, dokumenti pokrivaju period od 1950. do 2016. godine.

Koliko je medijskih organizacija tražilo podatke?

Čak 96 medijskih partnera, među kojima je i Guardian, učestvovalo je u projektu. Ukupno 381 novinar iz 67 zemalja bavio se analizom otkrivenih informacija

Ko je došao do dokumenata i kako?

Fajlove je dobio njemački Süddeutsche Zeitung, koji je i prošle godine imao uvid u Panama papire. Oni su podijelili informacije sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkog novinarstva, američkom organizacijom koja je predvodila medijsku saradnju svjetskih razmjera. Süddeutsche Zeitung odbio je bilo kakvu diskusiju vezanu za to kako su došli u posjed dokumentacije.

Da li se “Rajski papiri” fokusiraju na kompanije ili na pojedince?

Dokumenti obuhvataju oba spektra, koje spaja jedno – novac. Neke od najvećih multinacionalnih kompanija su obuhvaćene istragom – Apple, Nike i Facebook, a nisu izostala ni zvučna imena među kojima je i britanska kraljica Elizabeta Druga, ali i slavne ličnosti estradne scene poput Bona Voxa ili Madonne.

Šta pokazuju dokumenti?

Podaci pokazuju da je offshor carstvo veće i komplikovanije nego što je većina ljudi mislila. Čak su i kompanije poput Applebya, koji se diči činjenicom da je standardni nosilac u polju, zanemarile regulatore koji pokušavaju da održe poredak u industriji.

Utvrđeno je da postoji bezbroj načina na koji kompanije i pojedinci mogu da izbegnu plaćanje poreza upotrebom veštačkih struktura. Ove šeme su legalne ako se pravilno koriste, ali čini se da mnoge to nisu ispunile, pa se i mnogi političari širom planete pitaju da li bi trebalo da budu zabranjene. Fundametalno pitanje “Rajskih papira” jeste da li je izbjegavanje plaćanja poreza u svim svojim oblicima otišlo predaleko.

Šta kaže Appleby?

Kompanija je demantovala bilo kakav prestup, bilo da se navodi da su ga napravili oni ili njihovi klijenti, ali je priznala da nije nepogrešiva i da je je pokušala da nauči na svojim greškama. Takođe, oni su pristali da učestvuju u svakoj zvaničnoj istrazi koja nastane iz ove situacije. “Estera” je odbila da komentariše, navodi britanski Guardian.

Otkrivaju li “Rajski papiri” kršenje zakona?

Süddeutsche Zeitung sam ističe da pojavljivanje nečijeg imena u “Rajskim papirima” “ne podrazumijeva automatski pravno ili moralno upitno ponašanje”. Korištenje offshor firmi i poreskih rupa je legalno ili može otići u sivu zonu važećeg pravnog okvira.

Dalje, riječ je o često kompleksnim šemama na čijem opstanku u okviru zakonitosti moraju raditi brojni pravni i ekonomski stručnjaci, što je uostalom i stvorilo bujanje offshora koji je započeo kao smislena i legalna praksa za brodare.

Ali, već su “Panamski papiri” imali značajne društveno-političke posljedice, kao na jostavku islandskog premijera Sigmundura Gunlaugsona čije se ime u njima pojavilo, dok je u Pakistanu smijenjen premijer Nawaz Sharif.

“Rajski papiri” će sigurno dati novi zamah debati u javnosti i među političarima o zatvaranju rupa u poreskim zakonima, kao i o tome je li sve što je legalno ujedno i fer i treba li ostati legalno.

Preliminarne istrage nadležnih institucija već su započete.

Hoće li biti političkih posljedica?

Političkih posljedica već ima, prenosi Index.hr.

Australijska poreska uprava najavila je da pokreće istragu zbog “Rajskih papira”, a njemačka vlada najavila je da će pokušati da dogovori s uključenim medijima da dobije na raspolaganje zbog istrage sve dokumente koji sačinjavaju “Rajske papire”.

Portparol njemačke vlade Steffen Seibert je u saopštenju pozdravio objavu “Rajskih papira”, a ministar pravosudja Heiko Msas najavio je zatvaranje svih mogućih rupa u poreskom zakonodavstvu i najavio da će se Njemačka zalagati da se oko toga postigne dogovor i na nivou Evropske unije.

U Velikoj Britaniji laburisti su najavili pokretanje parlamentarnog istražnog poverenstva o izbegavanju plaćanja poreza.

Evropska komisija najavila je brzu akciju protiv izbjegavanja plaćanja poreza, koja bi trebalo da uključii i crnu listu poreskih oaza kojima bi time bilo značajno otežano poslovanje s članicama EU-a.

Povjerenik EK Pierre Moscovici zadužen za poreska pitanja rekao je da je “zgrožen, ali ne i iznenađen” najnovijim otkrićima.

Trumpov ministar trgovine Ross se pak brani da nije učinio ništa ilegalno, ali već ga optužuju da je lagao u svjedočenju pred Kongresom. To su samo neki od brojnih primjera reakcija širom svijeta na objavu “Rajskih papira”, a mnoge tek treba da uslijede, kao i nova otkrića, konstatuje se u tekstu.