Saudijski zviždač

Jahta povezana s Trumpovom organizacijom prevezla milijardu dolara poklona od krunskog princa, tvrdi Mujtahidd.

Saudijski krunski princ Mohammed bin Salman lično je podmitio Donalda Trumpa s milijardu dolara tokom posjete američkog predsjednika Rijadu u maju, navodi dobro informirani, ali anonimni saudijski komentator koji koristi Twitter nalog Mujtahidd.
Bin Salman, tadašnji zamjenik prestolonasljednika, uspio je pobijediti u borbi za vlast svoga rođaka Mohammeda bin Nayefa, koji je trebao naslijediti tron.
Tvrdnje Mujtahidda nije moguće provjeriti iz nezavisnih izvora, navodi portal Middle East Eye.
Mujtahidd je u ponedjeljak ustvrdio da je Trumpova posjeta Saudijskoj Arabiji promijenila stav Washingtona prema nadmetanju Bin Salmana i Bin Nayefa, zbog čega je SAD bio primoran stati na stranu 32-godišnjeg sina aktualnog saudijskog kralja.
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je u utorak izjavio da ima veliko povjerenje u saudijskog kralja Salmana i krunskog princa Mohammeda bin Salmana, povodom masovnih hapšenja zbog "korupcije saudijskih prinčeva i bivših ministara, poslanika i biznismena."
Trump je na svom Twitter nalogu napisao da "oni tačno znaju šta rade" i da su neki od tih ljudi, prema kojima su se strogo ponijeli, "muzli" državu godinama, prenijele su agencije.
Vlada Saudijske Arabije uhapsila je prošle sedmice 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena.
Saudijske vlasti nastavile su u ponedjeljak čistku zbog korupcije navodnim hapšenjem jednog od vodećih biznismena ove države. Također, mnogi računi su "zamrznuti" i napravljena je lista zabrane letova.
Krunski princ posjetio je Trumpa u Bijeloj kući u martu, u susretu koji je saudijski zvaničnik nazvao "prekretnicom" u bilateralnim odnosima dvije zemlje koje dijele pogleda na destabilizirajuće ponašanje Irana u regiji.
Trump je oštro kritizirao Iran, a prošlog je mjeseca najavio da bi mogao poništiti nuklearni sporazum s Teheranom. Američki predsjednik je naišao na raskošan prijem u Rijadu, tokom svoje prve inozemne predsjedničke posjete.
Washington Post podsjeća da je Saudijska apsolutna monarhija, te da bi Trumpova želja da uspostavi saradnju s tamošnjim vlastima u borbi protiv terorizma mogla omogućiti prijestolonasljedniku da izbjegne šire posljedice ukoliko zloupotrijebi svoje ovlasti.
Sva ova dešavanja u saudijskoj administraciji dešavaju se tek nekoliko mjeseci nakon što je kralj Salman na mjestu prestolonasljednika, umjesto nećaka Mohammeda bin Nayefa, postavio svog sina Mohammeda.
Mohammed bin Salman odgovoran je za brojne promjene i u domaćoj i inostranoj politici otkako je objavljeno da je prvi u redu za tron.

Skupocjena jahta

Britanski mediji su objavili kako je ovaj visoki saudijski zvaničnik kupio jahtu vrijednu 500 miliona eura prije uvođena drastičnih mjera štednje u toj naftom bogatoj zemlji.
Mohammed bin Salman je kupio 134 metra dugačak brod ruskog tajkuna tokom odmora na jugu Francuske, naveo je britanski Independent pozivajući se na New York Times.
Princ Mohammed je zamrznuo državne ugovore, a u oktobru prošle godine je objavljeno kako je potrošnja saudijske prijestolnice pala za 71 posto u 2016.
U članku se tvrdi da je Princ Mohammed poslao pomoćnika da kupi jahtu Yurija Sheflera nakon što ju je primijetio u blizini obale.
Kupoprodaja vrijedna 500 miliona eura sklopljena je za nekoliko sati, prema navodima Sheflerovog saradnika i Saudijca bliskog kraljevskoj familiji.
Rus je, navodno, istog dana napustio jahtu.