Ispovijest Britanke

Naši snovi su bili da imamo svoju zemlju, da osnujemo porodicu i treniramo djecu da budu ubice, vojnici, da idu u džihad, ispričala je Tania Georgelas (33) govoreći o svom braku sa Johnom Georgelasom, Amerikancem koji je prešao na islam i stekao visoku poziciju u islamističkim krugovima.

Tania u Dalasu sada posjećuje crkvu s dečkom Craigom i raduje se životu u kom će svoju djecu odgajati vodeći se drugačijim načelima. Opisala je svoj put od Engleske do Sirije i konačnog povratka u Ameriku. Kao djevojka živjela je u Londonu. Njena porodica porijeklom je iz Bangladeša, pa je često zbog toga, kaže, trpela omalovažavanja. Napad na Blizance 11. septembra 2001. godine za nju je, kaže, bio trenutak u kom se radikalizovala.
 
"Imala sam 17 godina kada smo svi gledali kako se te zgrade ruše. Sljedeći dan u školi rekla sam prijateljici - Nije li strašno ovo što se dogodilo - a ona me pogledala i rekla - Je li zaista? U tom trenutku postala sam izrazito džihadistički nastrojena", priča Tania u intervjuu za The Atlantic.



Johna upoznala na internetu, zajedno su sanjali o kalifatu
 
Nekoliko godina poslije na protestu protiv rata u Iraku kod nekih muškaraca je vidjela papire s adresama, a na nekima su bili i spiskovi sa internet sajtovima. Na jednom od njih upoznala je Johna, sina doktora u američkoj vojsci.
 
John je imao problematičnu mladost, izbačen je iz škole i bio narkoman. Nešto poslije 11. septembra preobratio se na islam. Par se zaljubio razgovarajući o džihadu i snovima o kalifatu. Vjenčali su se 2004. godine. Imali su troje djece, a četvrto je bilo na putu, kada su 2013. počeli da razgovaraju o priključivanju Islamskoj državi u Siriji.

"John je htio da ide u Siriju, ali ja sam rekla da nisam spremna. Nisam željela da idem dok dok su djeca još mala", rekla je Tania.
 
Ali otišli su. Tania je bila u petom mjesecu trudnoće, a poveli su sa sobom i troje male djece.
 
"Imala sam tada djecu samo iz jednog razloga, a to je da mogu služiti bogu kao muslimani, kao muhadžedini", priznala je.
 
Nakon nekoliko dana u Siriji i ona i deca su se razboljeli. John je pristao da se vrate kući u Teksas, a u tome su joj pomogli njegovi roditelji. Kada se vratila iz Sirije s djecom, Tania je zatražila razvod. Do današnjeg dana John je u Siriji. On je Amerikanac koji u ID ima najveću moć.

Tania je poslije vremena opet odlučila da se priključi internet stranicama koje pronalaze parove. Na jednoj je ostavila poruku, a iznenadilo ju je što je dobila kao odgovor.



"Imam četvero djece, moj me muž ostavio kako bi postao sljedeći Osama Bin Laden. Dobila sam 1.300 odgovora", priča Tania.
 
Ubrzo je upoznala svog sadašnjeg dečka Craiga. On je upoznao s vinskim podrumima, pa su se preselili u ruralni deo kod Dalasa. Zajedno idu u crkvu.
 
"Rekla mi je sve u našem prvom razgovoru. Rekla je da joj je muž u Islamskoj državi, a ja sam rekao da sam s tim OK", priča Craig.
 
Želi da rade na deradikalizaciji terorista
 
Tania je srećna, djecu su joj, kaže, zdrava i pametna, a najvažnije joj je da su napustili Siriju. Velika joj je želja da radi u programima deradikalizacije, s bivšim teroristima.
 
"Uspjela sam da odem iz Sirije i moja su deca srećna, zdrava i pametna", rekla je Tania.

(24sata.hr)