Bivši vojnik nečasno otpušten zbog nasilja u porodici

Američki mediji objavili su identitet napadača odgovornog za najgoru masovnu pucnjavu u modernoj povijesti Teksasa, koji je u nedjelju ubio najmanje 27 ljudi u Sutherland Springsu.

Napadač je bivši vojnik, 26-godišnji Devin Patrick Kelley, koji je otpušten iz zračnih snaga nakon postupka na vojnom sudu 2014. Živio je u predgrađu San Antonija, velikog teksaškog grada udaljenog pedesetak kilometara.
 
Nečasno otpušten zbog napada na suprugu i dijete
 
Kelley je služio u zračnoj bazi Holloman u Novom Meksiku od 2010. godine. Glasnogovornica američkog ratnog zrakoplovstva Ann Stefanek za CNN je izjavila da je protiv njega pokrenut sudski postupak 2012. godine zbog napada na svoju suprugu i njihovo dijete, a dvije godine kasnije postupak je završio i Kelley je nečasno otpušten iz zračnih snaga.
 
Kelley je u nedjelju upao u baptističku crkvu u Sutherland Springsu opremljen neprobojnim prslukom i puškom Ruger AR-556. Ubio je najmanje 27 ljudi, uključujući 14-godišnju pastorovu kćer. Muškarac koji stanuje blizu crkve uzeo je svoj pištolj i krenuo na Kelleyja nakon pucnjave, a on je bacio pušku i pobjegao automobilom. Pronađen je mrtav u automobilu oko 13 kilometara od crkve, a nije jasno je li ga ubio susjed ili je počinio samoubojstvo.
 
Najgora masovna pucnjava u povijesti Teksasa
 
Pucnjava se dogodila na osmu obljetnicu pokolja u vojnoj bazi Fort Hoodu u Teksasu 5. studenog 2009. kada je vojni psihijatar Nidal Hasan ubio 13 ljudi, za što je osuđen na smrtnu kaznu koju još čeka.
 
Teksaški guverner Greg Abbott nazvao je pokolj najgorom masovnom pucnjavom u povijesti Teksasa. Službenici su izjavili da je među ubijenima bila trudnica i nekoliko djece, a još najmanje 20 osoba je ozlijeđeno. Istraga incidenta i napadača je u tijeku.
 
Sporni zakon o nošenju oružja
 
U Sjedinjenim Državama svake godine od vatrenog oružja pogiba više od 33 000 ljudi, među kojima 22 000 dignu ruku na sebe, pokazuje nedavna studija. Rasprava o zakonu o nošenju oružja, iznimno pomirljiva, povede se nakon svake veće pucnjave.
 
Unatoč tomu, malo je konkretnih mjera za suzbijanje ovakvih pojava, uglavnom zbog utjecaja moćnog oružanog lobija, Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA).

Index.hr