Globalni indeks mira

Sve intenzivnije tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje tjeraju na razmišljanje o tome šta nam je činiti u slučaju eskalacije većeg sukoba globalnih razmjera.

Prema Globalnom indeksu mira postoji deset zemalja koje bi mogle biti sigurno utočište za one koji bi novim velikim ratom bili direktno pogođeni, prenosi Express.

Kanada
Nalazi se na osmom mjestu liste najsigurnijih zemlja svijeta. Na istom mjestu je bila i prošle godine sa ocjenom 1,1 od mogućih 5 (niža ocjena označava viši stepen sigurnosti).

Danska
Iako bi Danska, kao zemlja većinom okružena morem i članica NATO, mogla da trpi posljedice konflikta, ona pod svojim suvernitetom ima i daleki i veliki region - Grenland.

Island
Geografski, Island nema granice ni sa jednom državom, što znači da bi zbog svoje udaljene lokacije mogao da ostane van zone konflikta. A budući da ima ocjenu 1, to ga čini jednom od najsigurnijih lokacija u slučaju globalnog konflikta.

Japan
Japan je uspio da se ušunja u deset najsigurnijih zemalja za 2017. godinu. Zbog stepena militarizacije, unutrašnje sigurnosti i odsustva učešća u međunarodnim konfliktima, ova zemlja je dobila okcenu 1,4. Mada će, vjerovatno, blizina Sjeverne Koreje i njenih raketnih proba utjecati na pad s vrha ove liste.

Češka
Za razliku od zemalja EU, koje su već iskuslile terorizam, u Češkoj Republici nije bilo terorističkih napada. Zbog toga je ova zemlja plasirana na visokom šestom mjestu liste.

Austrija
Ova alpska država nalazi se na četvrtom mjestu liste, sa ocjenom 1,5.

Slovenija
Sujsedna Slovenija dugo nije bila uključena u dugotrajnije konflikte većih razmjera. Broj termalnih, solarnih i hidro izvora električne energije je u porastu, što znači da ta zemlja, u slučaju konflikta, ne bi morala da se oslanja na uvoz struje.

Novi Zeland
Kao i Slovenija, Novi Zeland je samodovoljan kada je energija u pitanju, budući da više od 50 posto ukupne energije dolazi iz hidro-izvora. Drugi bitan faktor je plodna zemlja, veoma pogodna za uzgajanje različith vrsta usjeva. Prednost Novog Zelanda je i njegova udaljena i "zavučena" lokacija.

Portugal
Treća država na listi je Portugal. Ta zemlja je tokom Drugog svjetskog rata bila neutralna, a ni kasnije nije učestvovala u sukobilma.

Švicarska
Poznata je po svojoj neutralnosti, kao i planinama koje je okružuju i predstavljaju prirodne bedeme protiv osvajača. Na listi Globalnog indeksa mira za 2017. Švicarska zauzima deveto mjesto.