Nakon seksualnog skandala

Britanska premijerka uvodi nove mjere nakon seksualnog skandala zbog kojeg je ministar odbrane podnio ostavku.

Britanska premijerka Theresa May objavila je kodeks ponašanja za sve svoje zastupnike i stranačke dužnosnike kao odgovor na sve češće optužbe za nedolično ponašanje u parlamentu.
Britanski parlament posljednja je u nizu institucija zahvaćenih skandalom zbog spolnog uznemiravanja nakon otkrića slučaja holivudskog producenta Harveyja Weinsteina, koji je potaknuo tisuće žena i muškaraca da progovore o sličnim iskustvima.
Britanski ministar obrane Michael Fallon podnio je u srijedu ostavku uz objašnjenje da je njegovo ponašanje bilo ispod propisanih standarda, čime je May izgubila važnog saveznika u krhkoj manjinskoj vladi.
Optužbe za seksualno uznemiravanje otkrivene su kad je Fallon priznao da je dodirnuo koljeno novinarke Julije Hartley-Brewer 2002. godine.
May je stoga u petak na portalu Konzervativne stranke objavila kodeks ponašanja kakvo se očekuje od izabranih i imenovanih članova stranke, procedure za kršenje tih pravila i stranačke definicije diskriminacije, uznemiravanja, spolnog uznemiravanja i maltretiranja.

Procedura u rješavanju pritužbi

"Ovaj kodeks prvi put na jednom mjestu donosi proceduru koju će stranka primjenjivati u rješavanju pritužbi, uz niz dodatnih mjera koje smo uveli u svjetlu nedavnih optužbi", objasnila je u pismu predsjedniku donjeg doma parlamenta, kako prenosi Hina.
May je istaknula da parlament također treba preuzeti veću odgovornost za zaštitu radnika u sustavu, ponovivši svoj poziv na zajedničku, transparentnu i neovisnu proceduru za žalbe za sve koji rade u Westminsteru.
May je također navela da će se u ponedjeljak sastati sa čelnicima drugih stranaka kako bi razgovarali o posebnom prijedlogu za rješavanje žalbi u parlamentu.