Zvjerske egzekucije

Pripadnici terorističke organizacije IDIL ubili su najmanje 741 civila tokom borbi za irački grad Mosul, saopćeno je iz UN-a.

Teroristi su vršili masovne otmice, koristili su civile kao živi štit, namjerno granatirali kuće te ubijali ljude koji su pokušavali pobjeći.
"Oni koji su ubijali moraju odgovarati za svoje gnusne zločine", izjavio je šef UN-a za ljudska prava Zeid Raad al Hussein. On je pozvao da se istraže i postupci iračkih snaga.
UN je saopćio da je 461 civil poginuo u zračnim napadima iračke vojske i koalicijskih snaga predvođenih SAD-om. Intenzivne bitke su vođene od novembra 2016. do jula 2017. godine.
Ukupno je ubijen 2.521 civil, 1.673 ih je ranjeno tokom vojnih operacija, a smrtni slučajevi su uglavnom rezultat aktivnosti IDIL-a.
Početkom novembra prošle godine su teroristi u Mosulu koristili razglas kako bi objavili da su civili u područjima koja su oslobodile iračke snage legitimne mete, jer se nisu borili protiv trupa. Taktika je uključivala granatiranje, korištenje improviziranih eksplozivnih naprava i ubijanje civila koji bježe.