Trump traži smrtnu kaznu

Uzbekistanski imigrant koji je automobilom usmrtio osam ljudi u New Yorku optužen je za terorizam, javlja BBC.

Dvadesetdevetogodišnji Syfullo Saipov je optužen za terorizam, kao i za pružanje materijalne podrške i resursa terorističkoj grupi IDIL. Njega je policija ranila na mjestu napada, nakon čega je smješten u bolnicu.
Tužitelji su rekli da je napadač slobodno razgovarao s njima te je odbacio pravo na šutnju dok je u pritvoru. Američki predsjednik Donald Trump je u tvitu napisao da Saipov treba biti osuđen na smrtnu kaznu. Radi se o federalnim optužbama, što znači da vlada može zaobići zabranu izvršenja smrtne kazne, koja vrijedi u državi New York.
Napad se dogodio u utorak, a Saipov je vozio automobil biciklističkom stazom na Manhattanu te je udarao bicikliste i pješake. Šest osoba je umrlo na mjestu događaja, dok su još dvije preminule u bolnici. Povrijeđeno je 12 osoba, od kojih je devet i dalje u bolnici.
Saipov je priznao da je napad isplanirao prije dva mjeseca. Priznao je da je namjerno odabrao Halloween jer je znao da će tada na ulicama biti mnogo ljudi. Također, rekao je da je želio istaknuti zastavu IDIL-a na automobilu, ali se predomislio jer nije želio prerano privući pažnju. Vlasti su došle u posjed 90 videa nasilnog i propagandnog sadržaja nakon što su zaplijenile njegove mobitele.
Uzbekistanac je kazao da su ga klipovi inspirisali za napad, posebno onaj u kojem lider IDIL-a Abu Bakr al Baghdadi traži od muslimana da osvete ubijene Iračane.
U međuvremenu je pronađen i drugi Uzbekistanac povezan s napadom.
Saipov je živio u Tampi na Floridi, a nakon toga je preselio u Paterson u New Jersey. U SAD je stigao iz Uzbekistana 2010. godine te legalno boravi u zemljij. Uber je potvrdio da je Saipov radio za ovu kompaniju. Njegovo ime se spominjalo u istrazi FBI-a iz 2015. godine, koja se odnosi na terorizam. Kontaktirao je osobe koje se smatraju radikaliziranim ekstremistima.