Strah od mogućeg vojnog sukoba

Nema naznaka da je ta pozadinska komunikacija pridonijela poboljšanju odnosa narušenih sjevernokorejskim nuklearnim probama.

Ratoborne uvrede između Donalda Trumpa i Kim Jong-una potaknule su strah od mogućem vojnom sukobaEPA
SAD potiho održava izravne diplomatske veze sa Sjevernom Korejom, potvrdio je visoki dužnosnik State Departmenta, usprkos izjavama predsjednika Donalda Trumpa da su takvi razgovori samo gubitak vremena.
Koristeći tzv. njujorški kanal, američki pregovarač sa Sjevernom Korejom Joseph Yun u kontaktu je s diplomatima misije Pjongjanga u Ujedinjenim narodima, u trenutku kada su ratoborne uvrede između Trumpa i Kim Jong-una potaknule bojazni o mogućem vojnom srazu, prenosi Reuters.
I dok je američki državni tajnik Rex Tillerson 17. listopada kazao da će "nastaviti s diplomatskim naporima sve dok ne padne prva bomba", izjava neimenovanog dužnosnika je najjasniji signal da SAD direktno razgovara o raznim pitanjima, a ne samo oslobađanju američkih zatvorenika, usprkos ocjeni Trumpa da su potpuno besmisleni.
Nema, međutim, naznaka da je ta nevidljiva pozadinska komunikacija pridonijela unapređenju odnosa narušenih sjevernokorejskim nuklearnim probama i testiranjem raketa, smrću američkog studenta Otta Warmbiera samo nekoliko dana nakon puštanja iz zatvora u Pjongjangu u lipnju te utamničenjem još trojice Amerikanaca.

Kineska podrška bilo kakvom dijalogu

U političkim krugovima se također nagađa da je Yunov angažman oko Sjeverne Koreje smanjen, ali neimenovani dužnosnik State Departmenta to opovrgava.
"Uopće nema ograničenja na njegov rad, niti u učestalosti niti u sadržaju", kazao je dužnosnik.
U međuvremenu je glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova podržala bilo kakav dijalog između SAD-a i Sjeverne Koreje.
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg stalno poziva sve članice UN-a da u potpunosti i transparentno primjenjuju sankcije protiv Sjeverne Koreje koja je postala globalna prijetnja.
Sjeverna Koreja je ove godine izvela šest nuklearnih proba i testirala veliki broj projektila, uključujući i interkontinentalni balistički projektil koji bi, ukoliko se unaprijedi, mogao pogoditi kontinentalni dio SAD-a.
Yun, između ostaloga, svojim je sugovornicima dao do znanja da Sjeverna Koreja mora "prestati s testiranjem nuklearnih bombi i projektila".