Time se neće izdati kršćanska tradicija

Je li Njemačkoj potreban muslimanski praznik? Ministar Tomas de Majzier (Thomas Maiziere) smatra to dobrom idejom, a za to dobiva i podršku. Ipak, u stanovništvu i dijelu Unije nema oduševljenja.

Za svoja razmatranja o uvođenju muslimanskog praznika u Njemačkoj, ministar unutrašnjih poslova (CDU) dobio je podršku od Centralnog komiteta katolika (ZdK).  

- U jednom multireligioznom društvu, u dijelovima u kojima živi veliki procenat muslimana, može se uvesti muslimanski praznik i time se neće izdati kršćanska tradicija naše zemlje. To se više dogodilo pretvaranjem svetog Nikole u Djeda mraza - kazao je predsjednik ZdK-a Tomas Sternberg (Thomas). Jer, kalendar nije, kazao je Sternberg, 'ni muzejski eksponat niti samo niz slobodnih radnih dana, već znak bogatstva evropske tradicije' - prenosi DW.  

Austrijski primjer

Ministar De Majzier, čija je budućnost ministra u eventualnoj 'Jamajka koaliciji' neizvjesna, na kraju se založio za to da se u određenim regionima u Njemačkoj uvede muslimanski praznik.  

Svi sveti se, naprimjer, slavi samo u regionima u kojima živi velika većina katolika, objasnio je on na jednom partijskom skupu u donjosasksonskom Volfenbitelu. Za to je iz sopstvenih redova dobio žestoke kritike. Na kraju, CSU i drugi političari Unije se u ovom trenutku snažno orijentiraju na uspjeh Austrijske narodne partije (ÖVP) pod vodstvom Sebastiana Kurza. A njemu jedna takva ideja - uvođenje muslimanskog praznika - sigurno ne bi pala na pamet.

"Bild" je pitao Nijemce

A građani Njemačke?  

Sudeći prema pisanju tabloida Bild, uvođenje muslimanskog praznika u kalendar bi odbio najveći broj Nijemaca. Sedam od deset ispitanika (70,1 posto) se u anketi ovog lista izjasnilo protiv. Tek svaki 13. građanin Njemačke (7,8 posto) podržava zakonsko uvođenje muslimanskog praznika, rezultat je ankete Instituta Insa.

- Razmatranje ima smisla - kazao je uprkos tome politikolog Ulrih Viljems (Ulrich Willems) sa Univerziteta Minster za dpa.  

Istina je da je skoro nemoguće da se svim religioznim zajednicama omogući slobodan dan za neki od njihovih praznika. Ali, muslimani čine oko pet posto ukupnog stanovništva Njemačke.  

- Doduše, najveći politički signal po pitanju integracije bi bio uvođenje jednog praznika za sve u saveznoj republici - kazao je Viljems.  

Ipak, praznici u Njemačkoj su, ako se izuzme 3. oktobar - Dan ujedinjenja, u nadležnosti saveznih pokrajina. S jedne strane,  praznicima bi se moglo postići simbolično priznanje, objašanjava Viljems. A s druge strane bi moglo imati praktičnu funkcijiu - u smislu da se jedan čitav dan posveti bogosluženjima i procesijama.