Rezultati parlamentarnih izbora

Prema preliminarnim rezultatima, koji uključuju i glasove poslane poštom, OVP dobio 7,53 posto glasova više nego 2013. godine.

Austrijska narodna stranka Sebastiana Kurza uvjerljivo je pobijedila na parlamentarnim izborima u Austriji sa 31,52 posto glasova, a najveći gubitnik je stranka Zelenih, koja je izgubila status parlamentarne partije, priopćeno je u utorak.
Prema preliminarnim rezultatima, koji uključuju i glasove poslane putem pošte, koje je Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije objavilo rano u utorak, OVP je pobjednik izbora dobivši, u odnosu na izbore 2013. godine, čak 7,53 posto glasova više.
Na drugom mjestu je Socijaldemokratska partija Christiana Kerna, koja je, i pored svih afera tijekom predizborne kampanje, osvojila 26,86 posto glasova, gotovo isto kao i na prošlim izborima.
Na trećem mjestu je, s malim zaostatkom, Slobodarska stranka Heinz-Christiana Strachea s 26,04 posto glasova, prenosi Tanjug.

FPO drugi veliki pobjednik

FPO je, nakon OVP-a, drugi veliki pobjednik izbora, jer su u odnosu na prošle izbore povećali broj glasova za 5,53 posto.
U skupštini ostaje Neos, koji osvojio 5,25 posto, 0,29 posto više nego 2013. godine.
Kao novi član, u parlament ulazi lista Petera Pilza, nekadašnjeg visokog dužnosnika Zelenih, koji je, nezadovoljan glasovanjem za postavljanje na listu kandidata, napustio stranku i osnovao svoju listu.
Pilz je, s kampanjom koja se sastojala od samo jedne vrste plakata, bez oglasa u medijima, osvojio 4,37 posto glasova.
Njegova bivša stranka Zeleni više neće biti parlamentarna stranka.
Zeleni, predvođeni Ulrikom Lunacek u predizbornoj utrci, osvojili su samo 3,76 posto glasova, a popis traži četiri posto.
Zeleni su, u odnosu na 2013. godinu izgubili čak 8,66 posto glasova, tako da su podjele uoči početka predizborne kampanje ostavile dubok trag, koji stranku dovode na rub egzistencije.

Konačni rezultati u četvrtak

Konačni rezultati glasovanja bit će objavljeni u četvrtak, budući da pokrajine moraju prebrojati daljnjih 36.000 glasova koji su na dan izbora predani u "tuđem" izbornom okrugu.
Što se tiče odaziva birača, ovi izbori ostat će zapisani kao glasovanje s najvećom izlaznošću u poslijeratnoj Austriji.
Tako je 79,41 posto građana glasovalo, a uz preostale glasove izlaznost će iznositi 80 posto.
S 80 posto izlaznost je rekordna i najveća od 22 parlamentarnih izbora održanih od 1945. godine.
Ovi izbori doveli su do četvrte promjene vlasti u Austriji nakon Drugog svjetskog rata, budući da je OVP zauzeo prvu poziciju na političkoj sceni.