Oteli ih Talibani

Nakon pet godina zatočeništva u Afganistanu gdje su njegovu obitelj oteli talibani, Joshua Boyle otkrio je stravične detalje o tome kako su mu ubili kćer a suprugu zlostavljali.

Joshua Boyle (34) pet je godina proveo sa suprugom u zarobljeništvu u Afganistanu gdje su oteti kada je Boyl odlučio doći u zemlju kako bi pomagao ljudima koji su živjeli pod talibanskim režimom i do kojih, kako je pojasnio, nije mogla doći pomoć nikakvih udruga i organizacija. Otela ih je teroristička skupina Hakani, povezana s talibanima, a u to vrijeme njegova je supruga bila trudna s prvim djetetom.
U Kanadu su stigli u petak, zajedno s troje djece, nakon što su oslobođeni prošlog tjedna. Sve troje djece Joshua i njegova supruga Caitlan dobili su u zarobljeništvu dok je četvrto dijete, kćerkica, kako je otkrio u izjavi koju je dao medijima u zračnoj luci u Torontu - ubijena. 
Osim što su mu ubili dijete, talibani su, kazao je, silovali i njegovu suprugu, točnije jedan od njihovih čuvara uz odobrenje nadređenih. Boyle je rekao kako su se na taj način osvećivali njemu "jer nije želio prihvatiti njihovu ponudu". 
"Tražio sam od afganistanskih vlasti da ih zbog toga izvedu pred lice pravde", tvrdi Boyle. 
Joshua Boyle, koji je Kanađanin i njegova supruga Caitlan Coleman, Amerikanka te njihovo troje djece oslobođeni su u četvrtak u akciji pakistanskih snaga, ali na signal američkih obavještajaca. 
Visoki dužnosnik izjavio je kako se Boyle odbio ukrcati na američki vojni zrakoplov iz straha da bi mogao biti uhićen dok je Boyle rekao da je njihov let odgođen zbog zdravstvenog stanja jednog njegovog djeteta. 
"Uvjeravam vas, nikada nisam odbio bilo kakav prijevoz koji bi me mogao odvesti kući", tvrdi Boyle koji je prije ovog braka bio u braku sa sestrom Omara Kadhra, koji je 10 godina bio u zatvoru Guantanamo zbog veza s Al Kaidom, piše CNN.