Krijumčarenje - unosan posao

Od januara do kraja avgusta, u Švicarskoj je uhapšeno 255 osoba osumnjičenih zbog krijumčarenja ljudima. Švicarska svakim danom postaje centar za krijumčarenje ljudima.

"Mogli bismo zaključiti da je ove godine došlo do porasta u krijumčarenju u odnosu na prethodnu godinu", rekao je za "SonntagsBlick" David Marquis, glasnogovornik Savezne uprave carina.

Od januara do kraja avgusta, u Švicarskoj je uhapšeno 255 osoba osumnjičenih zbog krijumčarenja ljudima, prenosi "albinfo.ch". Kada se zna da je u istom razdoblju godinu ranije uhapšeno "samo" 174 osoba, razlika je jasna.

Krijumčari su najčešće iz Švicarske, Italije i sa Kosova. Trgovci ljudima sve više koriste švicarsku teritoriju kao sigurno mjesto. Odatle organizuju prevoz migranata iz južne Evrope na sjever, piše dalje "SonntagsBlick".

S druge strane, državni tužilac u Minhenu trenutno vodi postupak protiv jemenskog državljanina sa prebivalištem u Švicarskoj, prenosi albinfo.ch. On je optužen za krijumčarenje velikog broja migranata, izvršenih u više navrata, koristeći Švicarsku kao tranzitnu zemlju, kako bi izbjeglice transportovao iz Italije u Njemačku. Ako bude osuđen, može dobiti do deset godina zatvora.