Na crnu listu i Saudijska Arabija

Stotine djece je regrutirano i u vojne snage, žrtve su seksualnog nasilja ili su mete napada na škole, otkriva UN.

Najmanje 8.000 djece ubijeno je i ozlijeđeno prošle godine u sukobima diljem svijeta, a na crnu listu počinitelja takvih zločina vraćena je i Saudijska Arabija, stoji u izvješću Ujedinjenih naroda.
U izvješću se navodi kako je u Afganistanu ubijeno ili ozlijeđeno 3.512 djece, što je rast za gotovo četvrtinu u odnosu na prethodnu godinu. U Jemenu ih je stradalo 1.340, a u Siriji 1.299.
Stotine djece je regrutirano i u vojne snage, žrtve su seksualnog nasilja ili su mete napada na škole, otkriva izvještaj. 
Odgovornima za to UN smatra organizacije u Afganistanu, Srednjoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongo, Iraku, Maliju, Mjanmaru, Somaliji, Sudanu, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu. 
Na listi se našla i vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja daje podršku jemenskoj vladi u borbi protiv pobunjene skupine Husi. 
Saudijska Arabija vraćena na 'crnu listu'
Bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon prošle je godine uklonio Saudijsku Arabiju s liste nakon pritiska vlade iz Rijada koja je po pisanju Reutersa zaprijetila rezanjem financiranja te organizacije. 
Guterres je "učinio dobru stvar" vrativši je na ovogodišnju listu, naglašava organizacija Human Rights Watch. 
Saudijsku Arabiju se optužuje za ubojstvo i ozlijeđivanje 683 djece u Jemenu i napade na više desetaka škola i bolnica u 2016. godini, prenosi Reuters. 
Godišnji izvještaj o djeci u oružanim sukobima izrađuje se na zahtjev Vijeća sigurnosti.