Ne postoje dvostruki standardi

Zvaničnici Evropske Unije ponovili su stajalište da se ne mogu uporediti slučajevi Kosova i Katalonije.

Maja Kocijančič, portparolka Evropske Unije, istakla je da u briselskim institucijama ne postoje dvostruki standardi već da EU “poštuje univerzalno međunarodno pravo”.

“Kao što je potvrdio Evropski Savjet, Kosovo je jedinstven slučaj i kao takav se ne može uporediti sa bilo kojom drugom situacijom”, navela je Kocijančič u saopštenju.

Osvrćući se na opasku portparola Evropske Komisije, Margaritisa Schinasa, da je “Španija zemlja članica a Srbija nije”, Kocijančič je potvrdila da je perpektiva svih zemalja u regionu u EU.

“Srbija i cio Zapadni Balkan imaju jasnu evropsku perspektivu, koju su potvrdili Evropski Savjet u martu kao i predsjednik Juncker u godišnjem govoru u septembru”, poručila je Kocijančič.

Na najavu da će prilikom posjete evropskoj prestonici, srpska premijerka, Ana Brnabić, doneti i pismo u kojem će postaviti par pitanja vezana za stav Komisije da se slučajevi Kosova i Katalonije ne mogu uporediti, Kocijančič je poručila da će evropski zvaničnici, naredne nedjelje pozdraviti premijerku Brnabić sa kojom će razgovarati o “novima koracima Srbije na putu ka EU integracijama”.