Bolest od osiromašenog uranijuma

Centralni sud za reviziju u Rimu okončao je dugo suđenje. Protagonista, na njegovu nesreću, bio je bivši italijanski major, 38-godišnjak iz Filadelfije, provincije Vibo Valentes u Kalabriji.

Vojnik je prebačen u Albaniju, ali sa operitivom na Kosovu, gdje je obolio od Hodgkinovog limfoma, tipom tumora krvnih ćelija, od kojeg još uvijek boluje.

Dokazano je da je uzrok teške bolesti osiromašeni uranijum. Revizorski sud, sa historijskom odlukom za region, garantovao mu je pravo na povlašćenu penziju zbog bolesti zadobijene tokom službe u italijanskoj vojsci.

Prema riječima advokata P.R., vojnik je služio u Reggimento Cav. dell'Aria Sirio di Lamezia Terme, sa činom starijeg majora, i sudjelovao u operaciji "Joint Guardian" na Kosovu, teritoriji na kojoj je došlo do kontaminacije, a da nikada nije proša, prije polaska, bilo koji medicinski pregled kojim bi mogao izbjeći eventualnu bolest.

Branitelji majora tvrde da italijansko vojno osoblje poslato na Kosovo nije imalo zaštitnu opremu kao što su ima američka vojska. Ali to nije bilo dovoljno za Apelacioni sud u Catanzaro, koji su odlučili protiv priznanja za odlazak u penziju za bivšeg vojnika. Odluku je poništio Apelacioni sud u Rimu, koji je odlučio i naknade za posljednjih nekoliko godina za oboljelog N.R.

GazetaExpress