Izbjeglice iz Sirije

Izbjeglice iz Sirije u Turskoj Fatma Birinci i njena kćerka Gade Birinci prije tri godine su napustile ratom zahvaćenu domovinu i utočište našle u turskom gradu Konya.

Ratna dešavanja u Siriji i napuštanje domovine bili su teški trenuci kroz koje su majka i kćerka, porijeklom Turkmenke, prošle. Nakon nešto više od dvije godine boravka u Konyi, majka i kćerka skoro istovremeno su saznale da su ostale u drugom stanju, a nekoliko mjeseci kasnije zajedno su na svijet donijele sinove.

Kako bi se na određeni način odužile državi Turskoj za svu podršku koja im je pružena po dolasku u Konyu, Fatma (42) i Gade (21) su sinovima dale imena Recep i Tayyip, što su imena turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Majka i kćerka su tokom trudnoće zajedno odlazile na kontrole, zajedno se porodile i na kraju zajedno uzele svoje sinove u naručje.

Dvije porodilje je u bolnici u Konyi posjetio glavni ljekar Erkan Atas, koji im je prenio čestitke turskog ministra zdravstva Ahmeta Demircana.

“Nisam čuo ranije da se desilo nešto slično. Ono što je najvažnije od svega jeste da su majke i bebe dobro. Želimo im dug život i puno zdravlja”, rekao je Atas.

Majka Fatma Birinci nakon poroda je kazala kako je sretna što je svog sina u naručje uzela živog i zdravog.

“Posebno sam sretna sto sam rodila u isto vrijeme sa svojom kćerkom. Istovremeno sam dobila i sina i unuka”, kazala je Birinci.

Gade Birinci je zahvalila svima u bolnici na pruženoj podršci.

“Veoma sam sretna jer sam danas postala i majka, a dobila sam i brata”, poručila je Gade.