Podijeljenost istoka i zapada

Pokret koji se poziva na najgore iz njemačke prošlosti sada ima mogućnost promovisati zlu platformu, poručile su jevrejske grupe.

Rezultati izbora u Njemačkoj pokazali su, u demografskom smislu, jasnu podijeljenost između nekadašnje Zapadne i Istočne Njemačke jer je protuimigracijska i krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) na istoku zemlje osvojila gotovo dvostruko više glasova nego na zapadu.
AfD je na teritoriju bivše Zapadne Njemačke osvojio 11 posto glasova, a na istoku zemlje čak 21,5 posto.
Također, ako se pogledaju rezultati samo iz nekadašnjeg DDR-a, demokršćani Angele Merkel osvojili su još manje – 28,6, dok je SPD doživio fijasko s 13,8 posto glasova, prenosi Tanjug od B92.
S druge strane, velik uspjeh u istočnom dijelu Njemačke imala je Ljevica s osvojenih čak 17 posto glasova, u odnosu na devet posto ako se pogledaju rezultati u cijeloj zemlji.
AfD se s između 13 i 13,5 posto glasova našao iza Kršćansko-demokratske unije njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je osvojila 32,5 do 33,5 posto glasova, i Socijaldemokratske stranke Martina Schulza, koja je osvojila 20 do 21 posto glasova.
Jevrejske organizacije za bojkot AfD-a
Židovske grupe u Europi i SAD-u izrazile su zabrinutost zbog uspjeha AfD-a na izborima u toj zemlji te pozvale druge stranke da s njima ne ulaze u koaliciju.
"Užasno je da stranka AfD, sramni reakcionarski pokret koji se poziva na sve najgore iz njemačke prošlosti, sada ima mogućnost promovirati svoju zlu platformu unutar njemačkog parlamenta", rekao je predsjednik Svjetskog židovskog kongresa sa sjedištem u New Yorku Ronald Lauder.
Lauder je njemačku kancelarku nazvao "pravim prijateljem Izraela i židovskog naroda".
Europski židovski kongres pozvao je centrističke stranke da ostanu vjerne svojim obećanjima da neće formirati koaliciju s AfD-om.
Središnje vijeće Židova u Njemačkoj priopćilo je da su izborni rezultati potvrdili njegove najveće strahove i također pozvalo druge stranke da ostanu ujedinjene u protivljenju AfD-u.
"Stranka koja tolerira krajnje desničarsko viđenje u svojim redovima i potiče nasilje protiv manjina sada će biti u parlamentu. Očekujem da naše demokratske stranke otkriju pravu prirodu AfD-a i njihova prazna, populistička obećanja", rekao je predsjednik Vijeća Josef Schuster, prenosi Reuters.
Radost izbjeglica zbog Merkel, strah zbog AfD-a
Sirijske izbjeglice s radošću su primile vijest da je njemačka kancelarka Angela Merkel osigurala četvrti mandat, ali ističu da su uznemirene zbog jačanja AfD-a i strahuju da bi on mogao izvršiti pritisak da se pooštre zakonske odredbe koje se odnose na azilante.
"Molili smo se da Merkel pobijedi. Alah je uslišio naše molitve. Za nas ona predstavlja mudrost i humanost", izjavila je Fatima al-Haidar, majka dvoje djece iz Damaska.
AfD ulazi u njemački parlament prvi put kao treća stranka po jačini, čemu je pridonijelo nezadovoljstvo zbog odluke Merkel da primi više od 1,3 milijuna izbjeglica, konstatira Reuters.
Suprug 55-godišnje Haidar, Ayman, ističe da je Merkel riskirala svoju karijeru da bi im pomogla.
"Želimo učiti njemački i pridonijeti uspjehu ove zemlje radom da bismo dokazali da je ona bila u pravu, a njezini protivnici nisu", rekao je on.
I Nabil Zainaldin (32) iz Halepa vjeruje da je Merkel manje popularna zbog njih, izbjeglica.
"Potpuno razumijemo da su Nijemci zabrinuti. Ali i mi smo zabrinuti – kakva će biti politika prema azilantima nove vlade?", naveo je Zainaldin.
Alexander Gauland, jedan od dva glavna kandidata AfD-a, najavio je da će prioritet te stranke biti da pokrene parlamentarnu istragu protiv kancelarke Merkel zbog njezine odluke 2015. da u zemlju primi milijun tražitelja azila.