Radije će plaćati kazne

“Muslimane ne bi trebalo da puštamo kroz naša vrata isto kao što nije trebalo da stanovnici Troje puste u svoj grad drvenog konja. Ako bi se to desilo, ovdje bi dobili zatvorene enklave. Radije bih platio kazne nego da primam izbjeglice”, kazao je Zeman.

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je jučer da ne bi trebalo puštati muslimane u Češku isto kao što u Troju nije trebalo pustiti trojanskog konja i da bi Češka prije trebalo da plati novčane kazne, jer neće izbjeglice nego da ih primi, pišu “Vijesti“.
“Muslimane ne bi trebalo da puštamo kroz naša vrata isto kao što nije trebalo da stanovnici Troje puste u svoj grad drvenog konja. Ako bi se to desilo, ovdje bi dobili zatvorene enklave. Radije bih platio kazne nego da primam izbjeglice”, kazao je Zeman u susretu sa žiteljima Hlučina na istoku Češke.
Češki predsjednik je insistiranje Evrope na mehanizmu relokacije i da i zemlje Višegradske četvorke koje to kategorično odbijaju prime muslimanske izbjeglice iz kampova u Italiji i Grčkoj uporedio sa gubitkom suvereniteta Čehoslovačke u vrijeme kada je bila u Varšavskom paktu i komunistički satelit Sovjetskog Saveza.
“Suverenu državu karakteriše to koje građane, strane državljane prima na svoju teritoriju. Država kojoj je oduzeto pravo da o tome odlučuje gubi suverenitet. U takvoj poziciji smo već bili. Zašto da u njoj budemo ponovo? Zato sam kategorični protivnik migracijskih kvota. Bilo gdje u Evropi, ne samo kod nas. Mogu da razore strukturu našeg kontinenta”, rekao je Miloš Zeman.