Prva u svijetu

Odluka će biti zapravo simbolička, jer Francuska proizvodi samo oko šest miliona barela ugljikohidrata godišnje.

Francuska planira usvojiti zakon ove godine o postupnom ukidanju svoje skromne proizvodnje, kao i istraživanja nafte i gasa u samoj zemlji i njenim prekomorskim teritorijima do 2040. godine, čime bi postala prva zemlja koja je to učinila.
"Mi smo prethodnica što se tiče tog plana [ukidanja proizvodnje nafte i gasa] koji je francuski, a treba biti i čitavog svijeta", rekao je predsjednik Emmanuel Macron, a prenio glasnogovornik Vlade Christopher Castaner.
Nacrt je predstavio ministar za ekološku tranziciju Nicolas Hulot.
Vlada želi da se zakon donese do kraja godine, kako bi se ispunilo predizborno obećanje predsjednika izabranog u maju.
Odluka će, međutim, biti zapravo simbolička, jer Francuska proizvodi samo oko šest miliona barela ugljikohidrata godišnje.
Dozvole za crpljenje nafte i gasa
Zakon predviđa da se dozvole za crpljenje nafte i gasa više neće izdavati, pa tako više neće biti potrebe za istraživanjem novih nalazišta.
Postojeće koncesije za crpljenje ugljikovodika neće se produživati nakon 2040. godine, tako da bi se proizvodnja trebala ugasiti negdje u to vrijeme.
Te se odredbe odnose na kopno i na projekte u moru, u Francuskoj i na njenim prekomorskim teritorijima.
"Francuska proizvodnja može se smatrati marginalnom u odnosu na našu potrošnju, ali mi smo prva zemlja koja donosi ovakve mjere", rekao je za AFP Nicolas Hulot, koji je siguran da će "i druge zemlje poći za njihovim primjerom".
Francuska tako želi smanjiti emisiju stakleničkog gasa, budući da korištenje nafte i gasa onečišćuje okoliš.
Također želi ispuniti svoje obveze iz Pariškog ugovora o klimi, koji želi ograničiti klimatske promjene.