Domaćin spektakla iz Sjeverne Koreje

Kada do apokalipse konačno dođe, domaćin spektakla biće žena iz Sjeverne Koreje, koja će je dočekati s oduševljenjem.

Ri Chun-hee je najpoznatije lice sjevernokorejske državne televizije i pojavljuje se svaki put kad se ta država približi svojim nuklearnim ciljevima. Ona nove “uspjehe” te zemlje objavljuje s neskrivenim zadovoljstvom.

“Testiranje hidrogenske bombe koja bi trebalo da bude montirana na naš međukontinentalni balistički projektil bilo je savršeno uspješno”, rekla je Ri proteklog vikenda.

“To je važan korak u kompletiranju nacionalnog nuklearnog naoružanja”.

Ova 74-godišnjakinja je poznata kao “voditeljka iz naroda”, a prepoznatljiva je po jarko ružičastim odijevnim kombinacijama.

Uglavnom nosi hanbok tradicionalnu korejsku nošnju, ali ponekad nosi i klasične komplete sa naramenicama, naravno u svojoj omiljenoj boji.

Ri je rođena 1943. u siromašnoj porodici Tongčong na današnjem jugoistoku Sjeverne Koreje i studirala je umjetnost performansa na Pozorišnom univerzitetu u Pjongangu. Pridružila se timu KCTV 1971. i unaprijeđena je u glavnog prezentera vijesti tri godine kasnije.

Nekoliko decenija je preživljavala političke čistke, koje najčešće okončavaju novinarske karijere u Sjevernoj Koreji, navodno zato što se njeno melodramatično izražavanje jako svidjelo sadašnjem lideru Kim Jong-unu.

Od svog oduševljenog obraćanja javnosti odustala je samo kad je objavila smrt Kim Il-sunga, kao i njegovog nasljednika KimJong-ila. U tim prilikama plakala je pred kamerama.

Iako se zvanično penzionisala 2012, Ri se povremeno vraća na televiziju, kako bi izvještavala o važnim vojnim postignućima svog naroda, ali i kako bi obučavala buduće generacije prezentera.

Živi u luksuznoj kući u Pjongjangu sa mužem, djecom i unucima, o čemu je pisao i sjevernokorejski magazin “Chosun”.

“Kad Ri objavljuje vijesti i saopštenja, neprijatelji drhte od straha”, napisao je tada magazin.