Evakuirano više od 60.000 ljudi

Stručnjaci su kasnili sa početkom rada na deaktivaciji jer su neki građani odbijali napustiti područje evakuacije.

Njemački stručnjaci deaktivirali su veliku bombu zaostalu iz Drugog svjetskog rata u Frankfurtu, zbog čega je bilo evakuirano više od 60.000 ljudi, saopćila je policija.
Među evakuiranim stanovnicima zbog britanske bombe teške 1,8 tona bili su i pacijenti iz bolnica.
Njemački zvaničnici naredili su evakuaciju stanovnika u radijusu od 1,5 kilometar od mjesta na kojem su građevinski radnici u utorak pronašli bombu.
Ovo je najveća njemačka poslijeratna evakuacija, a nešto manja se odigrala u subotu u Koblencu, gdje je 22.000 ljudi izmješteno na četiri sata dok su demineri uklanjali bombu nadjenu na mjestu gradnje obdaništa.

Kašnjenje evakuacije

Vlasti su upozorile da bi nekontrolirana eksplozija mogla pričiniti štetu širom zapadnog dijela Frankfurta.
Stručnjaci za bombe kasnili su sa početkom rada na deaktivaciji, jer su neki građani odbijali da napuste područje evakuacije, uprkos upozorenju vatrogasaca da bi nekontrolirana eksplozija mogla da sravni sa zemljom cijeli gradski blok.
U krugu od kilometar i pol, koliko će obuhvatiti prsten evakuacije, nalaze se policijska stanica, dvije bolnice, gradski prijevoz i njemačka Centralna banka u kojoj se nalazi 70 milijardi američkih dolara u zlatu.
U mnogim njemačkim gradovima i dalje se nalaze bombe iz Drugog svjetskog rata, više od 70 godina pošto su nacisti poraženi.