Interaktivno

Interaktivne mape prikazuju zemlje koje je SAD napao, kao i one u kojima su američki vojnici stacionirani.

Američke snage prisutne su širom svijeta skoro od prvog dana nezavisnosti te zemlje.
Vojno prisustvo SAD-a u interaktivnoj mapi nije prikazano kao okupacija, budući da taj pojam zaraćene strane različito definiraju.
Na primjer, Konfederacija je snage SAD-a tretirala kao neprijateljsku i okupacionu silu, ali se američki građanski rat ne smatra invazijom kada je u pitanju SAD.
Podaci interaktivne mape zasnovani su na podacima o američkim vojnim intervencijama Državnog koledža Evergreen, koje je sastavio dr. Zoltan Grossman, profesor geografije i prirodnih nauka.
Mapa dokumentira djelomični spisak angažmana američkih vojnih snaga izvan teritorije SAD-a.
Kako pojašnjava britanski Independent, te akcije uključuju:
– Raspoređivanje vojske zbog evakuacije američkih građana
– tajne vojne akcije američke obavještajne službe
– pružanje vojne podrške unutrašnjoj opozicionoj grupi
– pružanje vojne podrške jednoj strani sukoba (npr. pomaganje Iraku tokom iransko-iračkog rata 1988-1989.)
– angažiranje vojske u borbi protiv narko-kartela (npr. u Boliviji)
Spisak ne uključuje prijetnje nuklearnim oružjem, niti raspoređivanje vojske u humanitarne svrhe.

Angažman u Afganistanu

U međuvremenu, američki predsjednik Donald Trump je objavio da će poslati dodatne snage u Afganistan, obavezujući se da će Sjedinjene Države u tom ratu "boriti do pobjede", čime je napustio svoje stavove koja je naglašavao tokom predsjedničke kampanje.
U govoru u kojem nije otkrio previše detalja Trump je obećao jačanje vojne kampanje protiv talibanskih pobunjenika koji napreduju u borbi protiv Afganistanske vlade.
Trump se kandidirao za predsjednika pozivajući na brzo američko povlačenje iz Afganistana.
Svoje je prethodnike kritizirao zbog postavljanja rokova za smanjivanje broja vojnika u Iraku i Afganistanu, no sad nije htio postaviti vremenski okvir za proširenje američkih vojnih operacija u Afganistanu.
Trump je ranije proširio ovlasti američke vojske za borbu protiv naoružanih grupa  i kriminalnih mreža. Istakao je kako američki neprijatelji u Afganistanu "trebaju znati da se nemaju gdje sakriti – ne postoji mjesto koje je izvan dosega američkih ruku".
Američki komandanti dugo planiraju preseljenje snaga iz Iraka u Afganistan nakon što je osvajanjem Mosula i drugih područja završio najveći dio tamošnje bitke protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).