Ogromna razorna moć

Vlada Sjeverne Koreje je potvrdila da je danas izvela nuklearni test bombe koja može biti postavljena na novi, razvijeni interkontinentalni balistički projektil.

"Uspješno smo testirali hidrogensku bombu", rekla je voditeljica na državnoj televiziji nekoliko sati nakon što su Japan, Kina i Južna Koreja posumnjali da su snažna podrhtavanja tla posljedica ljudske aktivnosti. "Probu hidrogenske bombe naredio je lider Kim Jong-un i predstavlja savršen uspjeh. To je značajan korak u okončanju našeg programa nuklearnog naoružanja".
Objavljene su fotografije na kojima lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un pregledava bombu, kao i one na kojima sjedi za stolom i najvjerovatnije potpisuje naredbu za testiranje.
Radi se o šestom nuklearnom testu ove zemlje, kao i najsnažnijem dosad, odnosno velike razorne moći.
Podsjetimo, japanske i južnokorejske meteorološke službe objavile su da je najjači potres zabilježen danas bio 10 puta snažniji od prethodno registrovanih detonacija.
Pjongjang kaže da je hidrogenska bomba koju je testirao višestruko snažnija od atomske bombe.
Japan je osudio ovo testiranje, a južnokorejski predsjednik sazvao vanredni sastanak sigurnosnih službi. Južnokorejski zvaničnici su izjavili da je test izveden u okrugu Kilju gdje se nalaze postrojenja za nuklearna testiranja.