Novi mirovni pregovori o Siriji

Kazahstan će za dvije sedmice biti domaćin još jednog kruga mirovnih pregovora o Siriji.

Dok su kazahstanske vlasti potvrdile da će novi krug mirovnih pregovora o Siriji biti održan u Astani 14. i 15. rujna, iz Francuske apeliraju na političku tranziciju koja neće uključivati sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.
"Ne možemo izgraditi mir s Assadom. On ne može biti rješenje", izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian za francuski RTL radio.
"Rješenje je odrediti vremenski okvir za političku tranziciju koja će dovesti do novog ustava i izbora. Ta tranzicija se ne može dogoditi s Basharom al-Assadom", dodao je.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron je nedavno rekao kako uklanjanje sirijskog predsjednika s vlasti "nije preduvjet za mir" u toj ratom zahvaćenoj zemlji, kao i da ne vidi "legitimnog zamjenika" za Assada koji je na vlasti od 2000. godine.
Po Macronu, borba protiv skupine ISIL je prioritet za Francusku.
Zone deeskalacije
U međuvremenu su, uz potvrdu termina novog kruga mirovnih pregovora o Siriji, iz Rusije, Irana i Turske stigle potvrde da će tom prilikom u Astani razmotriti dodatne detalje o "zonama deeskalacije".
To uključuje i problematično pitanje tko će nadzirati sjevernu pokrajinu Idlib, navodi se u priopćenju kazahstanskog Ministarstva vanjskih poslova, a prenosi AFP.
Pregovori zaraćenih strana u Astani održavaju se pod pokroviteljstvom spomenute tri države, a održat će se paralelno s pregovorima u europskom sjedištu Ujedinjenih naroda u Ženevi. 
Više od 320.000 osoba smrtno je stradalo u sirijskom sukobu koji je počeo u ožujku 2011. godine.