Za 18 minuta i 30 sekundi

Posljednja testiranja interkontinentalnih raketa koja je sprovela Sjeverna Koreja pokazuju da ona može pogoditi američku teritoriju.

Prema posljednjim analizama, Pjongjang je u stanju pogoditi zapadnu obalu SAD-a. Američki obavještajni zvaničnici vjeruju da ona može i na vrh interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) staviti minijaturnu nuklearnu bojevu glavu.

Iako mnogi još raspravljaju o mogućnostima sjevernokorejskog oružja, mali broj njih je negirao da napredak Sjeverne Koreje treba zabrinuti.

"Prema trenutnim informacijama, test projektila (obavljen 28. jula) pokazao je da Sjeverna Koreja lako može pogoditi brojne velike američke gradove na zapadnoj obali", rekao je David Reit, fizičar i direktor programa za globalnu sigurnost u Uniji zabrinutih naučnika.

Međutim, ukoliko nastavi s unapređivanjem projektila i oni dostignu svoju punu sposobnost, u opasnosti će biti praktično svaki američki grad. On je procijenio da bi sjevernokorejski ICBM Hwasong-14 mogao imati maksimalni domet od oko 10.500 kilometara, što znači da bi mogao pasti tik pored Washingtona.

"Domet balističkog projektila je povezan s njegovom brzinom. To je kao da bacate loptu, što je brže bacate pod datim uglom, to će ona dalje letjeti", rekao je on.

Postoje tu i neke nepoznate varijabile, naprimjer, brzina ICBM kada se isključe motori dok leti svemirom. On smatra da bi ICBM mogao tada letjeti oko četiri do pet kilometara u sekundi.

Hwasong 14 je, navodno, na posljednjem testu proveo gotovo 47 minuta u zraku. Reit je napravio procjenu vremena koje potrebno da interkontinentalni projektil ispaljen iz Sjeverne Koreje pogodi neki od američkih velikih gradova gdje se nalazi i veliki broj vojnih snaga i odbrambenih sistema.

Pjongjang trenutno prijeti napadom na ostrvo Guam na kome se nalazi veliki broj američkih vojnika. Projektil bi do njega letio 3.500 kilometara i stigao bi za 18 minuta i 30 sekundi.