Konzervativna kršćanska grupa u Sjevernoj Americi

Od svih naroda na svijetu, Amiši su oni koji najrjeđe obolijevaju od raka, pokazuju statistike.

Istraživanje Univerziteta Ohio analiziralo je način života Amiša i šta to tu religioznu skupinu čini jednom od najzdravijih ljudi na Zemlji, posebno ako se uzme u obzir da oni ne koriste lijekove konvencionalne medicine.

Pripadnici ove konzervativne kršćanske grupe u Sjevernoj Americi nose skromnu, staromodnu odjeću i odbacuju modernu tehnologiju, uključujući automobile i telefone. Osim toga, oni sami uzgajaju i proizvode svoju hranu, od voća i povrća do žita, mesa, mlijeka i sireva.

Nizak rizik podlijeganja bolestima svakako je rezultat i popriličnog zdravog života koji se temelji na fizičkom radu, uz minimalne stresore modernog doba - poput rokova, mobitela, e-mailova, radnih vikenda i slično. Švicarsko je istraživanje otkrilo da su djeca Amiša zdravija od djece odrasle na evropskim farmama.

Osim toga, Amiši ne piju i ne puše, a seksualno nisu promiskuitetni, što ih također čini zdravijima, no čini se kako im u održavanju dobrog imuniteta pomaže i napitak koji redovito pripremaju i konzumiraju.

Prema stručnjacima, taj napitak svakako doprinosi njihovom zdravlju jer sadrži antikancerogeno, antivirusno te antibakterijsko djelovanje. Navodno već kroz dvije sedmice uzimanja smanjuje nivo kolesterola u krvi, a djeluje i na stabilizaciju krvnog pritiska te nivoa šećera.

Sastojci napitka su 1 čehna bijelog luka koji je sitno narezan, komad naribanog svježeg đumbira, 1 kašikica svježeg soka od limuna, 1 kašikica organskog jabučnog octa i 1 kašikica organskog meda uz dodatak pola šoljice vode. Napitak se treba piti ujutro natašte i prije večere.

Izvor: Express.hr