Peter Cvjetanović

Neonacist hrvatskog porijekla postao je svojevrsno zaštitno lice ekstremnih desničara koji su jučer izazvali haos u Virginiji. Riječ je o 20-godišnjem Peteru Cvjetanoviću, studentu historije i političkih nauka iz Rena u američkoj saveznoj državi Nevadi.

"Kao bijeli nacionalist, brinem za sve ljude. Mi svi zaslužujemo budućnost za našu djecu i kulturu. Bijeli nacionalisti ne mrze, mi samo želimo sačuvati ono što imamo", rekao je ekstremist hrvatskog porijekla u razgovoru za američki KTVN. 
Kako piše Index.hr, Cvjetanović ima hrvatsko porijeklo i prati neke desničarske grupe putem Facebooka, među kojima je i hrvatska Croatian World Network CROWN.
Fotografije Cvjetanovića snimljene na neonacističkom skupu u Charlottesvilleu munjevito su se proširile društvenim mrežama. Nedugo nakon toga Cvjetanović je obrisao svoj profil na Twitteru, što je u razgovoru za portal ThisisReno.com i potvrdio.
"Nisam otišao tamo kako bih činio nasilna djela, to nije bio cilj okupljanja. Niko nije trebao biti ubijen. Žao mi je da su stvari ispale kako su ispale, a porodicama žrtava izražavam svoje saučešće. Nadam se da će čovjek koji je odgovoran biti maksimalno kažnjen u skladu sa zakonom, neovisno o ličnoj ideologiji", dodao je Cvjetanović.
Kazao je kako nije očekivao da će se njegova fotografija proširiti tako brzo na društvenim mrežama, te da se nada da su ljudi koji su je podijelili voljni čuti da nije gnjevni rasist kojeg vide na fotografiji.
Podsjetimo, najmanje tri osobe su poginule, a 35 je povrijeđeno nakon nasilnih protesta u Charlottesvilleu u Virginiji. Rasisti su u Charlottesvilleu izašli na proteste zbog najavljenih planova za uklanjanje spomenika generalu vojske Konfederacije Robertu Leeju iz američkog građanskog rata.