Da nije bilo anonimne dojave još bi bila u prodaji!

EU saopštila je da su 15 članica EU, Kina i Švicarska prijavile da su do njih stigla insekticidom opasnim po zdravlje kontaminirana jaja ili proizvodi od jaja.

Nakon što su otkrivena jaja koja sadrže "fipronil", pod istragom je nekoliko proizvođača u Holandiji i Belgiji. Portparol EU za trgovinu i poljoprivredu Danijel Rosario rekao je da su zatvorene i neke farme u Francuskoj i Njemačkoj.

On je naveo da su proizvodi sa tih farmi isporučeni u 13 zemalja.

Kontaminirana jaja otkrivena su i u Švedskoj, Britaniji, Austriji, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj, Rumuniji, Sloveniji, Slovačkoj i Danskoj, kao i Švicarskoj i Hongkongu.

U međuvremenu je Evropska komisija najavila vanredni sastanak o skandalu s kontaminiranim jajima za kraj sljedećeg mjeseca. Portparolka Komisije Mina Andrejeva kazala je da će skup vjerovatno biti održan 26. septembra.

Osumnjičeni u skandalu sa zaraženim jajima u Evropi rekao je da je prošle godine anonimno dojavio vlastima da insekticid "fipronil" koriste dvije kompanije.

Osumnjičeni Nik Hermens negirao je da je umiješan u taj skandal i naveo da je u dojavi prošlog novembra ukazao da "fipronil" koriste holandska kompanija "Čikfrend" i jednu belgijsku kompaniju koja je njen snabdjevač, objavljeno je u uglednoj informativnoj emisiji "EenVandaag" na holandskoj televiziji, prenosi Associated Press.

Mediji navode da su dva muškarca koja su uhapšena zbog navodne umješanosti u nedozvoljeno korišćenje "fipronila" za tretman vaški kod kokoši nosilja, zapravo direktori kompanije "Chickfriend", iako holandski tužioci nisu izneli detalje o tom slučaju. Holandska Agencija za bezbjednost hrane priznala je da je dobila anonimnu dojavu o mogućoj upotrebi "fipronila", ali je navela da dojava nije ukazivala da je taj pesticid mogao da zarazi jaja, navodi AP.

Holandske vlasti saopštile su krajem jula da su zatvorile farme pošto su u jajima pronašli visoke koncentracije "fipronila", insekticida zabranjenog za upotrebu zbog negativnih posljedica na zdravlje ljudi. Belgijske vlasti otvorile su istragu o tome u junu, ali do jula nisu obavijestile Evropsku komisiju o korišćenju zabranjenog insekticida, dok je Njemačka, čiji supermarketi redovno dobijaju isporuke holandskih jaja, pokrenula sopstvenu istragu u julu.

Milioni jaja povučeni su ovih dana iz prodavnica u više evropskih zemalja, pošto je Evropska unija 7. avgusta saopštila da su jaja zaražena insekticidom prodavana u sedam zemalja.

Pored Belgije, Holandije i Njemačke, zagađena jaja otkrivena su i u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Švedskoj, Danskoj, Italiji, Luksemburgu, Austriji, Sloveniji, Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji, kao i Švicarskoj i Hongkongu.

Fipronil je organsko jedinjenje koje se često koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja, parazita i krpelja, ali je njegova upotreba zabranjena za liječenje životinja koje ljudi koriste u ishrani. Svjetska zdravstvena organizacija ocenila je da je fipronil u većoj količini "umjereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlijezdu.