SENZACIONALNO OTKRIĆE

Procjenjuje se da je šest hiljada osoba, od čega 940 iz Njemačke, zadnjih nekoliko godina otišlo u Siriju i pridružilo se teroristima

Interpol navodno ima listu sa 173 potencijalna bombaša samoubojice tzv. Islamske države. Među njima je i šestero ekstremista iz Evrope. Radi se o uglavnom mladim muškarcima koji na 'popisu' gledaju u kameru, neki djeluju sramežljivo, drugi pak vrlo ozbiljno. Kraj fotografije ili snimke uglavnom se nalazi ime i prezime te datum rođenja, piše Welt.

Evropa već neko vrijeme traga za osumnjičenim pristašama IS-a i na oprezu su u slučaju da se neko s liste ko nije iz Evrope pokuša približiti evropskim zemljama.
 
Među šest Evropljana je i jedan Nijemac, 27-godišnji Sami J., koji se predstavlja kao "Abu Assid al-Almani". Svi se oni, naime, odluče za neko ime pod kojim se "bore" za IS. Sami J. se, piše Welt.de, islamistima pridružio u martu 2015. godine, a danas je na popisu onih koji su spremni umrijeti za ciljeve IS-a.
 
Welt navodi da je više od 130 boraca iz Iraka, ali ima ih dosta iz Tunisa, Maroka, Jordana, Saudijske Arabije i Tadžikistana i Saudijske Arabije. Šesterica terorista dolaze iz evropskih zemalja - iz Belgije, Nizozemske, Francuske i Njemačke.
 
Američke obavještajne službe prikupile su sve papire i kopije poslali na adrese brojnih svjetskih sigurnosnih agencija.
 
Procjenjuje se da je šest hiljada osoba, od čega 940 iz Njemačke, zadnjih nekoliko godina otišlo u Siriju i pridružilo se teroristima.

jutarnji.hr