Kosovo ni na mapi, a evo gdje se nalaze ostale zemlje Balkana

Američka medijska organizacija "US News and World Report" objavila je svoj godišnji izvještaj o najboljim državama svijeta, a ove godine se prvi put na njoj našla i Srbija.

Organizacija je ocijenila 80 država pomoću različitih kriterija kao što su historija, kulturni utjecaj, koja prava uživaju državljani u nekoj zemlji, kvalitet života, naslijeđe, otvorenost za poslovanje, moć, inventivnost, avanturistički duh ... Na ovoj listi i dalje nema Kosova.

Više od 21.000 poslovnih lidera, pripadnika informisanih elita i građana dalo je svoje odgovore o tome šta misle i znaju o kojoj državi, sa ciljem da se opiše kako su države "viđene" na globalnoj skali.

Prema kriteriju moći, u vrhu liste su očekivano Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina. Iako opada podrška američkoj ulozi svjetskog vođe, SAD su i dalje na prvom mjestu, zbog ekonomskog, političkog i kulturnog utjecaja koje imaju na druge.

Ameriku u stopu prati najveća zemlja na svijetu Rusija, koja je zahvaljujući prirodnim resursima i jedna od najbogatijih zemalja.

Kina ima najveću vojsku, a predviđa se i da će njena rastuća ekonomija do 2050. biti najveća na svijetu.

Na četvrtom mjestu je Velika Britanija, ali se pretpostavlja da će joj se rang pogoršati zbog Brexita. Za njom slijedi Njemačka, najmoćnija zemlja EU, a među prvih deset su i Francuska, Japan, Izrael, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Što se tiče moći, Srbija je najbolje kotirana zemlja na Balkanu i nalazi se na 46. mjestu, pa je bolje rangirana i od mnogo većih zemalja. Na ovom mjestu se našla najviše zbog dobro ocjenjene vojske.  

Hrvatska se našla na 78. mjestu, a na 79. je Slovenija.

Ipak, moć je samo jedan kriterij liste "Najbolje zemlje", a tu je situacija bitno drugačija. Kada se izračunaju svi kriteriji, najbolja država prema ovoj listi je Švicarska, jedna od najbogatijih država sa visokim kvalitetom života.

Na drugom mjestu je Kanada, a na trećem Velika Britanija. Iza njih slijede Njemačka i Japan, a među prvih deset su i Švedska, SAD, Australija, Francuska i Norveška.  

Na ovoj listi se sa sveukupno lošom ocjenom Srbija se našla na posljednjem mjestu, najviše zbog loših ocjena kvaliteta života, građanskih prava i kulturnog utjecaja. Hrvatska je mnogo bolje rangirana i zauzima 49. mjesto, a Slovenija je 53.