Američki senator tvrdi

Donald Trump je spreman uništiti Sjevernu Koreju kako ona ne bi razvila interkontinentalne rakete, kaže Graham.

Američki predsjednik Donald Trump bi prije ratovao kako bi uništio Sjevernu Koreju nego što bi dozvolio toj zemlji da razvije raketu dugog dometa sa nuklearnim naoružanjem, kazao je republikanski senator Lindsey Graham.
Graham tvrdi da mu je to prenio Trump, javlja AFP.
"Postoji vojna opcija: Uništiti sjevernokorejski program i samu Sjevernu Koreju", rekao je Graham za NBC-ev Today Show.
Prošle sedmice, sjevernokorejski lider Kim Jong-un rekao je da bi njegova zemlja mogla napasti bilo koju metu u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Pjongjang izvršio najnoviju probu interkontinentalne balističke rakete, prenosi Tanjug.

Razarajuće akcije

Graham je rekao da ukoliko diplomatija, naročito pritisak iz Kine, ne uspije zaustaviti sjevernokorejski program, onda SAD neće imati izbora već da poduzme razarajuće vojne akcije.
"Doći će do rata sa Sjevernom Korejom zbog raketnog programa ukoliko nastave da pokušavaju pogoditi Ameriku interkontinentalnim balističkim raketama", rekao je Graham, ponovivši da mu je to Trump rekao.
"Vjerujem mu. Da sam na mjestu Kine, također bih mu vjerovao i uradio nešto zbog toga. Možete zaustaviti Sjevernu Koreju, vojno ili diplomatski", poručio je Graham.