Diplomatski spor

Njemački ministar vanjskih poslova Gabriel najavio da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor na pritvaranje njemačkog aktiviste.

Njemačke poslovne grupacije upozoravaju na mogućnost pogoršanja ekonomskih veza s Turskom, jer raste neizvjesnost zbog eskalacije diplomatskog spora između dvije zemlje.
Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je najavio, reagirajući na tursko pritvaranje nekolicine aktivista za ljudska prava, među kojima je i jedan Nijemac, da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor na pritvaranje njemačkog aktiviste, a Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo Nijemce koji putuju u tu zemlju na povećan oprez.
Gabriel je rekao, kako prenosi agencija AFP, da će Berlin razgovarati s partnerima iz Evropske unije o evropskim aspiracijama Turske i da će revidirati ekonomske bilateralne odnose s Ankarom.
U tom kontekstu je naveo da će Berlin preispitati investicionu pomoć i državne garancije za njemačke korporativne investicije u Turskoj i obeshrabriti njemačke firme da tamo posluju.

Investicije će pretrpjeti posljedice

Komentirajući prijetnje od širih ekonomskih posljedica, Gabriel je rekao da on ne može savjetovati "kompanije da investiraju u zemlju gdje ne postoji pravna sigurnost i gdje se čak i potpuno nevine kompanije optužuju da su bliske s teroristima", prenosi Reuters.
Njemačka poslovna federacija BGA je istovremeno saopćila da će "neizvjesnost koju njemačke kompanije već osjećaju sada ubrzano rasti".
"Mnoge kompanije su već odložile svoje investicije. Moramo očekivati značajan pad izvoza ukoliko mjere koje se razmatraju budu usvojene, a investicije će također pretrpjeti posljedice", izjavio je glasnogovornik BGA Andre Scwarz.
Njemačka ministar ekonomije Brigitte Zypries je ocijenila da su ekonomski odnosi Njemačke i Turske trenutno na veoma niskoj tački i da će investicije njemačkih kompanija u Turskoj biti veoma teško realizirati u svijetlu aktuelne političke klime.