Milioni ljudi na ulicama

Milioni stanovnika Venecuele učestvovali su u protestima koje je pokrenula opozicija kako bi izvršili pritisak na predsjednika Nicolasa Madura da otkaže izbore za novu konstitutivnu skupštinu.

Najmanje tri osobe poginule su u sukobu policije i demonstranata, a uhapšeno je više od 360 osoba. Maduro je rekao kako su protesti bili mali i da vođe treba da budu uhapšene. 
Opozicija i njene pristalice protestuju vrlo često od aprila, a do sada je preminulo 100 osoba širom zemlje. 
Demonstranti su blokirali puteve u glavnom gradu Caracasu i drugim gradovima smećem i namještajem. Opozicija je saopćila kako se 85 posto države priključilo protestima. U provladinim dijelovima zemlje život se odvijao sasvim normalno. 
U nekoliko gradova policija je koristila suzavac kako bi rastjerala demonstrante. Jedna osoba preminula je u predgrađu Caracasa, dok su druge dvije preminule u Valenciji.
Kolumbija, Francuska, Španija, SAD i EU su apelovale na vladu Venecuele da otkaže izbore zakazane za 30. juli, ali se Maduro oglušio na ovo. U svom obraćanju na TV-u proglasio je pobjedu kazavši kako se ključni sektori nisu priključili protestima. 
"Rad, ljubav, život i nada su pobijedili. Oni (opozicija) koji nikada nisu radili, nek nastave tako, mi ćemo ići naprijed, prijatelji. Naredio sam da uhapse teroriste", rekao je Maduro.
Ukoliko bude izabrana, nova skupština će imati mogućnost promjene ustava i mogućnost izbjegavanja legislative kojom upravlja opozicija. Ovim bi Maduro postao puno moćniji, a opozicija izgubila svrhu.