43,1 posto su građani s migracijskom pozadinom

Među 4,3 miliona osoba koje primaju finansijsku pomoć je udio migranata sa 52,4 posto još i viši.

Gotovo polovina nezaposlenih u Njemačkoj su građani s migracijskom pozadinom, a više od polovine osoba koje primaju finansijsku podršku su također stranog porijekla,  prenosi Welt, pozivajući se na podatke Saveznog ureda za zapošljavanje.

"Od 2,6 miliona nezaposlenih 43,1 posto su građani s migracijskom pozadinom. U zapadnim dijelovima Njemačke, u kojima živi i više stranaca, je taj postotak i mnogo viši, preko 50 posto“, piše Welt.

Među 4,3 miliona osoba koje primaju pomoć za nezaposlene i pomoć za osobe s manjim primanjima koja su nedovoljna za život, je udio migranata s 52,4 posto još i viši.

Politika zapošljavanja

Građani s migrantskom pozadinom su, prema posljednjim podacima, 2015. činili 21 posto u ukupnom broju stanovnika.

Ti građani, pri čemu se misli na osobe sa stranim pasošom ili njemačke državljane koji su ili sami rođeni kao stranci ili im je jedan roditelj bio stranac, već godinama predstavljaju najbrojniju grupu među nezaposlenima, posebno među dugotrajno nezaposlenima.

Stručnjaci navode nekoliko razloga za njihovu natprosječnu zastupljenost među nezaposlenima.

"Današnje statistike su odraz politike zapošljavanja stranaca u sedamdesetima kada su zapošljavani stranci bez kvalifikacija ili s nižim kvalifikacijama što se odrazilo i na školsku i obrazovnu karijeru druge generacije“, navodi se u jednoj  studiji Saveznog ureda za zapošljavanje pod nazivom „Migranti i tržište rada“.

Izvor: Agencije