Strava i užas...

U finalnom pokušaju oslobođenja Mosula, porodic esu ispričale kako su bile zatočene u jednoj ulici zajedno s bombašima samoubicama Islamske države u posljednjem pokušaju te skupine da zadrži grad.

Ulica duga tek 137 metara u naselju Dajat al-Barga jedini je dio Mosula koji je još bio u rukama Islamske države. Porodice su opisivale kako nije bilo moguće proći ulicom a da ne stanu na nečiji leš ili dio tijela. Rekli su i kako su bili zatočeni u istoj ulici s bombašima samoubojicama.

'Ulice su bile prepune mrtvih tijela’

Shafika Saeed, supruga jednog od boraca Islamske države rekla je za Times da je u ulici bilo toliko mrtvih tijela da nije bilo moguće hodati bez stajanja po njima.

‘Kad god bi neko dijete umrlo od gladi ili žeđi, spremali smo njihova tijela u olupine automobila. Ja sam pomogla nositi petero mrtve djece po ovim stepenicama i stavila ih u automobile tikom posljednja dva dana borbe’, rekla je.

Ova je majka opisala kako je među 100 civila bilo i 50 žena. Svi su bili nagurani u jednom podrumu, zajedno s nekima koji su nosili eksplozivne prsluke.

‘Nosili su oružje, a čak i kada su posljednje skupine Iračana pobjegle, žene zapovjednika su ostajale’, kaže.

Zatočeni u podrumu bez hrane i vode

U srijedu su se porodice ISIS-ovih boraca i bombaši samoubice i dalje skrivali u podrumu bez hrane i vode. Toga je dana zračni napad pogodio njihovu ulicu. Podrumska su vrata bila zatrpana kršom, a preživjeli su bili zarobljeni u podrumu.

Polako su pokušali iskopati put kroz zatrpana vrata i prašinu. Nakon što su pobjegli, mahali su bijelom zastavom iračkim vojnicima koji su ih čekali s druge strane. Oni su ih odveli u pritvorni centar za ISIS-ove obitelji.

Poraz Islamske države u Mosulu tri godine nakon što je ta skupina preuzela grad velik je udarac za tu islamističku skupinu koja također gubi tlo pod nogama u svojoj bazi u sirijskoj Raki, odakle je planirala sve dosadašnje napade.

Bitka za Mosul iza sebe je ostavila brojne žrtve

No ISIS i daljle pod kontrolom drži svoj teritoriju Iraku, a očekuje se još bombaških napada jer se njihov samoproglašeni kalifat raspada.

Bitka za Mosul, najveći grad koji je pao pod kontrolu militanata, ostavila je iza sebe ogromno područje u ruševinama. Ubijeno je nekoliko hiljada civila, a gotovo je milion ljudi pobjeglo i raseljeno.

Irak se i dalje suočava s velikom nesigurnošću, a dugoročna će stabilnost biti moguća jedino ako vlada zadrži etničke napetosti i podjele koje su potresale zemlju od ubistva Saddama Husseina 2003. godine.

Ujedinjeni narodi su procijenili da će popravak osnovne infrastrukture u Mosulu stajati više od milijardu dolara.

Autor: (Avaz.ba)