Nešto bi se moglo desiti

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nada se da će američki predsjednik Donald Trump promjeniti svoju odluku da povuče Sjedinjene Države iz Pariškog klimatskog sporazuma, objavio je u nedjelju sedmičnik Le Journal du Dimanche. 'Trump mi je rekao da će nastojati pronaći rješenje u idućim mjesecima', izjavio je Macron sedmičniku u osvrtu na sastanke dvojice čelnika protekle sedmice u Parizu.

'Razgovarali smo detaljno o stvarima koje bi ga mogle dovesti natrag u Pariški sporazum', dodao je. Trump smatra kako je Pariški sporazum preblag prema vodećim zagađivačima poput Kine i Indije, dok američku industriju gura u rizičnu situaciju.
I sam Trump je nakon susreta s Macronom ostavio dojam da bi mogao promijeniti mišljenje o Pariškom klimatskom sporazumu iz 2015. godine.
'Nešto bi se moglo dogoditi vezano uz Pariški klimatski sporazum, no hajdemo vidjeti što će biti. Razgovarat ćemo o tome u nadolazećem periodu, pa ako se nešto desi to će biti prekrasno, a ako ne, i to će biti u redu', poručio je Trump.
Sporazum, koji je prihvatilo gotovo 200 zemalja, trebao bi ograničiti globalno zatopljenje za 2 stepena ili manje do 2100. godine, uglavnom zahvaljujući obećanjima o smanjenju ugljičnog dioksida i ostalih emisija iz fosilnih goriva.
Podrška Donaldu Trumpu, nakon šest mjeseci na čelu najveće svjetske sile, pala je na rekordno niskih 36 posto, pokazalo je najnovije zajedničko ispitivanje javnog mnijenja Washington Posta i ABC Newsa, objavljeno u subotu.
Ankete: Podrška Trumpu pala na 36 odsto
Podrška američkom predsjedniku pala je sa 42 posto, koliko je zabilježeno u aprilu.
Istovremeno je, prema ispitivanju, za pet posto porastao broj onih koji ne podržavaju američkog predsjednika i sada iznosi 58 posto.
Sveukupno 48 posto ispitanika navodi da 'snažno ne odobrava' trenutno obavljanje dužnosti američkog predsjednika.
Najnovije ispitivanje pokazuje da skoro polovica Amerikanaca (48 posto) smatra da je vodstvo njihove zemlje u svijetu slabije otkako je Trump preuzeo dužnost predsjednika u januaru ove godine, u poređenju sa 27 posto koji smatraju da je to vodstvo sada jače.   
Polovina Amerikanaca, njih 50 posto, smatra da 45. američki predsjednik predsjedničku dužnost obavlja gore nego li većina prethodnih predsjednika, dok samo nešto manje od 25 posto smatra da on tu dužnost obavlja bolje nego li njegovi prethodnici.
Otprilike isto toliko smatra da Trump dužnost predsjednika obavlja kao i prethodni predsjednici, objavio je Washington Post.
U međuvremenu, 55 posto ispitanih ocjenjuje da Trump nije ostvario značajan napredak ka ostvarenju postavljenih ciljeva.