Čudo tehnologije (FOTO)

Novi aerodrom u Pekingu bit će najveći na svijetu, a njegovo svečano otvaranje planirano je za dvije godine. Prema pisanju medija, on će koštati 12,8 milijardi dolara.

Aerodrom će biti otvoren 2019. godine u južnom dijelu grada i moći će da odgovori rastućim potrebama zračnog saobraćaja u prijestolnici Kine. On će biti nova baza za kompanije China Southern Airlines i China Eastern Airlines.

Otvaranjem novog aerodroma članovi SkyTeam alliance (Aeroflot, Air France, Alitalija, Air Europa…) bit će pod jednim krovom i omogućit će lakše povezivanje letova.

Novi pekinški aerodrom posjeduje i zgradu terminala koju je dizajnirala arhitekta Zaha Hadid. Ona će biti popunjena vrtovima, a uključivat će odvojene djelove za putnike za međunarodne i domaće letove, a sve u cilju kako bi se stvorile kompaktnije zgrade i smanjilo vrijeme putovanja.



– Ukupna simetrija aerodromskog terminala, zajedno sa svojim tekućim, međusobno povezanim oblicima, stvara fluidni sastav koji izaziva harmoničan i izbalansiran prikaz kineskih pejzaža, dok su boje i materijal izraz vizuelnog jezika u tradicionalnoj kineskoj kulturi – stoji na sajtu Zaha Hadida.

Inovativne karakteristike dizajna na novom terminalu od 700.000 kvadratnih metara uključuju centralno čvorište sa šest zakrivljenih krakova, i sa šetalištem koje se povezuje u jednoj tački kako bi se olakšala navigacija.

Tokom prve faze otvaranja, aerodrom će imati četiri piste, dok će naredne dvije faze dovesti do dodatnih djelova koji bi mogli da prošire kapacitet aerodroma do 100-120 miliona putnika godišnje.

Prema pisanju medija tokom 2011. godine, aerodrom bi trebalo da ima 9 pista, od kojih bi se osam koristilo za civilni saobraćaj, dok bi jedna pista bila namijenjena u vojnu svrhu.

Također, sagradit će se i željeznička stanica sa brzim vozovima, kao i metro i autobuske stanice.

Već postojeći aerdorom u Pekingu trenutno je drugi najprometniji na svijetu.