Evropa u šoku

Velika Britanija će sprovesti javnu istragu o zaraženoj krvi koja je 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća korištena kod pacijenata u Državnoj zdravstvenoj službi (NHS), a procjenjuje sa da je zbog toga umrlo oko 2.400 osoba, saopćila je danas britanska vlada.

Tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća krvni proizvodi koji se dostavljaju NHS bili su zaraženi virusima, poput hepatitisa C i HiV-a, zbog čega je hiljade ljudi dobilo hemofiliju ili druge bolesti, prenosi AFP.

Britanski ministar zdravlja Philip Dunne kazao je da su mnogi dokumenti javno objavljeni, što je dalo "sveobuhvatnu sliku događaja i odluka donijetih u to vrijeme".

- Ipak, shvatam da za one koji su pogođeni, ovi koraci ne idu dovoljno daleko da pruže odgovore koje žele da dobiju o tome šta se desilo. U svjetlu ovih zabrinutosti i izvještaja o novim dokazima, važno je da razumijemo obim onoga što se tvrdi i šira pitanja koja se javljaju - rekao je ministar u parlamentu.

Kako se navodi, porodice žrtava biće konsultirane o tome kakva istraga će biti preduzeta.

Prema izvještaju poslanika iz 2015. godine, Odjeljenje za zdravstvo je procijenilo da je više od 30.000 osoba moglo da bude zaraženo virusom hepatitisa C između 1970. i 1991. godine, kada je Britanija iz SAD uvezla krvne proizvode, ali da je svega 6.000 identificirano.

Autor: Avaz.ba