Pojedini iranski mediji objavili i fotografije

Nakon što je objavila vijest o pogibiji svog lidera, grupa Islamska država Irak i Levant navela da je proglašen 'novi halifa'.

Pojedini iranski mediji su ranije objavili fotografije koje potvrđuju Baghdadijevu smrt.Reuters - Ilustracija

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant objavili su u utorak da je vođa te organizacije Abu Bakr al-Baghdadi poginuo, javila je televizija Alsumarija, pozivajući se na neimenovani izvor u iračkoj provinciji Nineveh.

Prema navodima tog izvora, pripadnici ISIL-a su izdali kratko saopćenje u kome su kazali da je njihov vođa Baghdadi preminuo i objavili da je proglašen "novi halifa", ali ime nije navedeno, prenijela je agencija Tass.

Sirijski opservatorij za ljudska također je objavio da ima "potvrđenu informaciju" da je ubijen Baghdadi.

"Imamo potvrđenu informaciju od čelnika ISIL-a, uključujući jednog visokopozicioniranog, iz okoline Deir ez-Zora", rekao je Rami Abdulrahman, direktor prmsatračke grupe sa sjedištem u Londonu.

Fotografije 'potvrđuju' pogibiju

Pojedini iranski mediji su ranije objavili fotografije koje potvrđuju Baghdadijevu smrt.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je sredinom juna, pozivajući se na preliminarne informacije, da su vođa ISIL-a i još 300 pripadnika naoružane grupe ubijenu u ruskim zračnim napadima u Siriji krajem maja.

Smrt vođe ISIL-a nisu potvrdile ni iračke, niti kurdske vlasti.

Visoki savjetnik Bijele kuće izjavio je u utorak da SAD, za sada, ne može potvrditi navode da je Baghdadi ubijen.

"Sve navode te vrste uzimamo s velikom rezervom", rekao je za američke medije Sebastian Gorka, zamjenik pomoćnika američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Gorka je naveo da će SAD provjeriti da li je to istina na osnovu dostupnih informacija i potom izdati saopćenje, prenosi Reuters.

SAD bez konkretnih informacija

Sjedinjene Američke Države nemaju informacije koje potvrđuju izvještaje o smrti Baghdadija, rekao je također u utorak glasnogovornik Pentagona.

Koalicija koja se bori protiv ISIL-a, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, nema konkretnu informaciju o tome je li Baghdadi živ ili mrtav, izjavio je u utorak američki general Stephen Townsend, koji vodi kampanju protiv ISIL-a.

"Uprkos svim korisnim izvještajima koje dobijamo iz svih zamislivih izvora, nisam u mogućnosti potvrditi ili zanijekati ni gdje se on [Baghdadi] nalazi, niti je li živ ili mrtav. Dopustite mi da samo kažem da je moja želja da je on pokojni", rekao je na Townsend novinarima.

Izvor: Agencije