MARŠ ZA PRAVDU

Desetine hiljada Turaka su marširali više od 400 kilometara tokom tri sedmice u znak protesta protiv vlade zahtijevajući veću demokratiju, a marš je završen danas dolaskom u Istanbul, piše CNN.

Takozvani Marš za pravdu je izrastao iz skroomnog protesta vođe opozicije Kemala Kilicdaroglua, koji je krenuo iz glavnog turskog grada Ankare prema Istanbulu nakon što je u zatvoru završio jedan od poslanika njegove partije.

Kilicdarogluu su se putem pridruživali nezadovoljni građani, a ove večeri se očekuje okupljanje velikog broja ljudi. Oni svoje nezadovoljstvo i ljutnju usmjeravaju ka jednom čovjeku, a to je predsjednik Recep Tyyip Erdogan.

"Turska više nije demokratska zemlja, drži je jedan čovek. To ne možemo prihvatiti", rekao je Kilicdaroglu.

Protesti dolaze godinu dana nakon neuspjelog vojnog udara koji je radikalno promijenio pravac Turske. Erdogan i njegova vlada su smanjili građanske slobode, ograničili medije i naredili masovna hapšenja aktivista i političke opozicije. Zemlja je u vanrednom stanju gotovo godinu dana, što daje Erdoganovoj vladi ogromnu moć da pritvori svakoga koji predstavlja opoziciju.

Uprkos umoru, demonstranti su u Istanbul stigli u dobrom raspoloženju. Tokom proteklih godinu dana je bilo čestih sukoba demonstranata i policije.

Da li će u Istanbulu večeras biti mirno, zasad nije poznato. Okupljanja na trgu Taksim su zabranjena.