El Al, izraelska komercijalna aviokompanija više ne može tražiti od putnica da se premjeste na drugo mjesto zbog zahtjeva religioznih jevreja koji odbijaju sjesti do ženske osobe, presudio je izrelski sud u srijedu.

Presuda je donesena nakon što je Renee Rabinowitz tužila kompaniju El Al na osnovu spolne diskriminacije. Naime, ortodoksni jevrej je odbio sjesti kraj Renee u avionu iz vjerskih razloga pa je stjuardesa zamolila Renee da zauzme drugo sjedište.
Sutkinja Dana Cohen-Lekah napisala je da član posade ni pod kakvim okolnostima ne može tražiti od nekog putnika da se premjesti na drugo sjedište jer neki drugi putnik ne želi sjesti do njega zbog toga što je suprotnog spola.
Putnik koji je odbio sjesti do Rabinowitz rekao joj je kako Tora zabranjuje takvo nešto. Nakon što mu je Renee rekla da to nigdje u Tori ne piše, on je rekao da je ona u pravu, ali da postoji generalno pravilo da se osoba ne bi trebala izlagati opasnim situacijama.
U februaru je deset ultraortodoksnih jevreja odbilo zauzeti svoje sjedište u avionu dok se putnica nije pomakla, zbog čega je kasnilo i polijetanje aviona.
Nakon ove presude, El Al više neće smjeti udovoljavati ovakvim zahtjevima svojih religioznih putnika.