Izvještaj Ujedinjenih nacija

Svjetsko stanovništvo koje trenutno doseže broj od 7,6 milijardi će porasti na 9,8 milijardi do 2050. godine i na 11,2 milijarde do 2100. godine, navodi se u posljednjem izvještaju Ujedinjenih nacija.

U izvještaju Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a navodi se da se broj stanovnika u svijetu svake godine povećava za 83 miliona ljudi, a očekuje se da će se taj trend rasta nastaviti uprkos kontinuiranom padu stope fertiliteta.

Prema projekcijama, očekuje se da će za sedam godina Indija prestići Kinu po broju stanovnika. U Indiji sada živi oko 1,3 milijarde ljudi, a u Kini 1,4 milijarde.

Nigerija bi do 2050. godine također, mogla prestići Sjedinjene Američke Države po broju stanovnika, čime bi postala treća najnaseljenija zemlja u svijetu.

U istom periodu se očekuje da će se broj stanovnika u 26 afričkih zemalja udvostručiti.

"Stanovništvo u Africi je poznato po brzoj stopi rasta i očekuje se da će više od polovine rasta broja svjetskog stanovnika do 2050. godine desiti u toj regiji. S druge strane, očekuje se da će se stanovništvo u Evropi u narednim decenijama smanjiti", rekao je John Wilmoth, direktor Odjeljenja za stanovništvo.