Opasno vruće

Izuzetno visoke temperature u maju i junu srušile su rekorde u dijelovima Evrope, Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Sjedinjenih Američkih Država, objavila je meteorološka agencija Ujedinjenih nacija, upozoravajući da će se pojaviti novi talasi vreline.

Toplotni talasi ove su godine stigli neobično rano, saopćila je Svjetska meteorološka organizacija (WHO), ističući istovremeno da su prosječne globalne temperature na površini zemlje i mora u toku prvih pet mjeseci 2017. godine druge na listi zabilježenih u historiji.

Požari u Portugalu

Ekstremno visoke temperature blizu 40 stepeni celzija Portugalu su u proteklom periodu donijele veliki problem u vidu razornih požara, najviše kroz šumovito područje Pedrogao Grande, oko 150 km sjeveroistočno od Lisabona, ostavljajući na desetine mrtvih i mnogo više povrijeđenih.
WHO je izvijestio da Portugal nije jedina evropska zemlja koja trpi zbog ekstremnih vremenskih prilika, s obzirom na to da su i u susjednoj Španiji doživjeli najtoplije proljeće u više od 50 godina. I u Francuskoj su zabilježene rekordne temperature, a očekuje se da će popodnevne temperature i tokom ljeta biti 10-ak stepeni iznad prosjeka.

Aviosaobraćaj zaustavljen na jugozapadu SAD-a

S druge strane Atlantika, stanovnici SAD-a se također suočavaju s rekordnom ili skoro rekordnom vrelinom. U dijelovima pustinje na jugozapadu i u Californiji temperature se kreću blizu 49 stepeni celzija.
Mediji javljaju da je Međunarodni aerodrom Phoenix Sky Harbor u Arizoni zbog prevelikih vrućina otkazao mnoštvo letova, dok su drugi prolongirani.
Nacionalni park "Dolina smrti" u Californiji upozorio je posjetioce na očekivane temperature od 38 do iznad 49 stepeni celzija.
WHO će osnovati međunarodnu komisiju stručnjaka da provjere temperature i procijene da li su one dostigle prošlogodišnji rekord od 54 stepena izmjerena u Kuvajtu u julu. To je najviša temperatura u Aziji, kao i na cijeloj istočnoj hemisferi.