Francuska

Predsjednikova stranka Republika u pokretu i većinski partner Modem osvojili su većinu mjesta u Parlamentu; izbore obilježila slaba izlaznost.

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegov centristički savez osvojili su najmanje 301 mjesto u Parlamentu koji ima 577 mjesta, pokazuju neslužbeni rezultati izbora, koje je nakon gotovo svih prebrojanih glasova objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova Francuske.
Macronova Republika osvojila je, prema neslužbenim rezultatima, 263 mandata, a većinski saveznik stranka Modem 38 zastupničkih mjesta.
Ministarstvo unutarnjih poslova Francuske ranije je objavilo kako je stranka francuskog predsjednika osvojila 41 posto glasova u drugom krugu parlamentarnih izbora, čime je dobila apsolutnu većinu u Parlamentu.
Desničarski Republikanci dobili su 23 posto glasova, na trećem je mjestu ekstremno desna Nacionalna fronta s gotovo 10 posto glasova, dok su socijalisti, koji su donedavno bili na vlasti, osvojili 6,2 posto glasova.

Mala izlaznost birača

Francuzi su se u nedjelju u malom broju odazvali na drugi krug parlamentarnih izbora na kojima se očekivala sigurna pobjeda predsjednika Emmanuela Macrona, koja bi mu trebala omogućiti provedbu dalekosežnih ekonomskih reformi.
Glasovanje je održano mjesec dana nakon što je 39-godišnji bivši bankar postao najmlađim predsjednikom u suvremenoj francuskoj povijesti, obećavši da će raščistiti francusku političku scenu i pokrenuti drugo gospodarstvo eurozone.
Macronova centristička stranka Republika u pokretu (REM) osnovana je prije tek nešto više od godinu dana, no ankete su joj predviđale 75 do 80 posto mjesta u donjem domu parlamenta, koji ima 577 zastupnika.
Odziv birača bio je iznimno slab, što se tumači zamorom birača nakon sedam mjeseci kampanja i glasovanja, kao i razočaranja i ljutnje politikom koja bi mogla zakomplicirati Macronove planove.

Neiskusni političari

Među kandidatima stranke novog francuskog predsjednika polovica nikada nije bila na državnoj dužnosti, pa analitičari upozoravaju da bi neiskustvo Macronovih zastupnika moglo parlament učiniti poslušnim.
"Kad imate ogromnu parlamentarnu većinu i zastupnike bez iskustva, izvršna vlast iznimno je moćna", kaže politički analitičar Jérôme Sainte-Marie, ujedno i predsjednik PollingVoxa.
Macron je tijekom izborne kampanje obećao revidiranje Zakona o radu i usvajanje novog zakona protiv terorizma, koji bi trebao zamijeniti izvanredno stanje, koje u toj zemlji traje od kraja  2015. godine, nakon niza terorističkih napada u kojima je ubijeno 239 ljudi.
Na glasovanje u drugom krugu parlamentarnih izbora bilo je pozvano gotovo 47 milijuna Francuza.
"Francuski glasači dali su jasnu većinu predsjednicima republike i vlade", poručio je francuski premijer Édouard Phillipe, dok jedan od čelnika ljevice najavljuje velik otpor novim vlastima.
"Ova će većina imati misiju raditi za Francusku. Francuzi su svojim glasovima velikom većinom izabrali nadu umjesto bijesa, optimizam umjesto pesimizma, samopouzdanje umjesto povlačenja", istaknuo je Phillipe, nekadašnji član konzervativnih republikanaca.
Premijer: 'Većina mora raditi za Francusku'
Francuski se premijer osvrnuo i na rekordno nisku izlaznost na izborima, izjavivši kako "to nikad nije dobra vijest za demokraciju" te da je vlada to interpretirala kao "hitnu nužnost uspjeha". 
"Od ove je večeri vrijeme da predsjednička većina krene na posao", zaključio je Phillipe, dodavši da će ona biti ujedinjena iza vlade, koja će provoditi predsjednički program.
Tomu će se, kako je najavio, suprotstavljati čelnik stranke Nepokorena Francuska Jean-Luc Mélenchon, koji je objavio da je izabran u parlament u Marseilleu te da će njegov pokret stvoriti "koherentnu, discipliniranu i agresivnu" grupaciju u Narodnoj skupštini.
Mélenchon, Macronov protukandidat u prvom krugu predsjedničkih izbora, također se osvrnuo na nisku izlaznost, koju je prozvao "civilnim generalnim štrajkom". Macronova većina u parlamentu u Mélenchonovim očima "nema legitimnost" za implementaciju najavljene liberalizacije Zakona o radu. 
"Obavještavam nove vlasti da im na terenu socijalnih zakona nijedan metar neće biti predan bez borbe", poručio je krajnje lijevi čelnik.

Le Pen ponovo u parlamentu

Ankete predviđaju da će njegova stranka i komunisti zajedno prikupiti između 22 i 30 mjesta u parlamentu. 
Čelnica ekstremno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen objavila je u prvim komentarima izbora da je ona izabrana u parlament s približno 58 posto glasova te da će biti parlamentarna zastupnica, kao i da je iz njezine stranke ušlo još najmanje šest kandidata, što im, međutim, neće biti dovoljno za formiranje parlamentarnog kluba.     
"Apsolutno je skandalozno da pokret kao naš, koji je osvojio 3 milijuna glasova u prvom krugu ovih parlamentarnih izbora, neće moći formirati parlamentarni klub u Nacionalnoj skupštini", ocijenila je Le Pen kritizirajući izborni sustav.
Ona je također ocijenila da masovna apstinencija na izborima, koja, po prvim procjenama, iznosi blizu 56 posto, znatno slabi legitimitet Nacionalne skupštine, dodavši da je to vrlo loš početak za novi saziv parlamenta, koji će obavljati dužnost sljedećih pet godina.