NJEMAČKA

Seyran Ates, advokatica, spisateljica i aktivistkinja za prava žena, otvorila je u petak u Berlinu džamiju koja propovijeda vjerske slobode i jednakosti. To je njen odgovor, kako tvrdi, na povećanje fundamentalizma.

"Liberalna" džamija, u kojoj rame uz rame molitvu mogu obavljati muškarci i žene, zvanično je otvorena u Berlinu, u četvrti Moabitu na trećem spratu evangeličke Johannis crkve. Zvaničan naziv joj je "Ibn-Ruschd-Goethe".
Seyran Ates se prije šest godina doselila u Njemačku i pokrenula ovu ideju, da bi se 16. juna i obistinila. Džamija je dobila ime po islamskom učenjaku, liječniku i filozofu Ibnu Rušdu i njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu. 
Seyran Ates je za njemački magazin Der Spiegel rekla da je džamija otvorena za sve, osim za one koji nose burku ili nikab. Ona vjeruje da prekrivenost cijelog tijela nema ništa s religijom. 
Dodaje da u Njemačkoj vlada "turski državni islam" te da većina imama ima poremećen odnos prema vjerskoj slobodi, ravnopravnosti spolova i homoseksualnih osoba. 
Ona smatra da je tumačenje islama iz prošlosti posljedica toga da su liberalni muslimani u Njemačkoj prepušteni sami sebi. 
Najavljeno je da će vjernici u džamiji imati veću policijsku zaštitu, a da će molitvu predvoditi politologinja iz Švicarske Elham Manea i neurolog iz Oldenburga Mimoun Azizi. 
Zbog svog liberalnog stava prema islamu 54-godišnja Seyran Ates je često izložena kritikama, čak i uvredama i prijetnjama.