Napad nožem

Dva muškarca su ubijena, a treći povrijeđen kada su pokušali u vozu smiriti čovjeka koji je vrijeđao dvije muslimanke.

Dva muškarca su ubijena nožem nakon što su pokušali intervenirati kada je jedan rasista vrijeđao dvije muslimanke u vozu u Portlandu, američka savezna države Oregon, objavila je policija Sjedinjenih Američkih Država.
Treći putnik, koji je također pokušao zaustaviti provociranje i zlostavljanje, teško je povrijeđen i prebačen je u bolnicu, objavili su lokalni mediji.
Policija je u petak poslije podne po lokalnom vremenu uhapsila muškarca koji je bježao iz voza i još uvijek radi na identifikaciji napadača i njegovih meta.
Prije napada nožem, napadač je u vozu galamio o mnogim temama, koristeći "jezik mržnje", a potom je svoju pažnju usmjerio na žene, kazao je policijski glasnogovornik Pete Simpson.
"Dok je vikao i galamio, neki ljudi su mu prišli i pokušali mu ukazati na njegovo ponašanje, no njih je zvjerski napao", istakao je on.
Rasističke uvrede
Jedna osoba je preminula na licu mjesta, dok je druga podlegla u bolnici, gdje se nalazi i treća žrtva napada, kojoj život nije ugrožen, istakao je Simpson te dodao kako nije jasno zašto je muškarac galamio.
"On je govorio o mnogim različitim stvarima, ne samo protiv muslimana", istakao je glasnogovornik.
Evelin Hernandez, 38-godišnjakinja iz Clackamasa (Oregon), kaže kako je bila na vozu kada je napadač upućivao rasističke pogrde ženama.
Dodala je kako ga je grupa muškaraca pokušala smiriti, ali ih je on napao nožem.